Eesti Energia on koostöös omavalitsustega käivitanud projekti, mille raames otsitakse investoreid vanadesse kolhoosi- ja sovhoosihoonetesse, pakkudes neile soodustingimustel liitumist elektrivõrguga.

Pilootprojekt on käivitatud Lääne-Virumaal, kus 160 piir-konna suuremat alajaama on tarbijate poolt koormatud keskmiselt kümnendiku ulatuses. Ülejäänud elektrivõrgu võimsusele on vaja leida kasutaja, et võrk niisama kasutult ei seisaks ja investeeringuid ei neelaks. Lääne-Virumaa elektrivõrgus on kokku umbes 4,5 megavatti võimsust üle. Suure kolhoosi jaoks ehitatud alajaama taga võib olla üksnes väike talu.

Võrk koormab

?Eesmärk on uute investorite kaasabil majandustegevuse taaskäivitamine paikades, kus on ühendusteed ja vabad elektrivõrgu võimsused,? ütles Eesti Energia Jaotusvõrgu Virumaa piirkonna juht Rein Elevant. ?Kasutult seisev võrk on koormaks. Et seda hoida, peame rohkem investeerima ja et investeerida, peame rohkem hinda tõstma,? lisas ta.

Hinnakirja järgi maksab uutele elektrivõrguga liitujatele üks amper võimsust tuhat krooni. Kunagistes suurtes lüpsifarmides kasutati näiteks tuhat amprit võimsust korraga, nüüd aga ainult sada amprit ja ülejäänud seisab kasutult. Amprid kuuluvad kellelegi ja Eesti Energia püüab viia liigsete amprite omaniku kokku potentsiaalsete investoritega.

Elektriväärtus

?Investorit huvitab kinnistu, aga elektrivarustus on kinnistu puhul omaette väärtus,? ütles Elevant. Tema sõnul võib elektrivõrguga liitumine maksta miljoneid kroone, mis on väiketootja jaoks suur raha.

Esimene linnuke on välisinvestorina juba kirjas. Märtsis alustas nimelt Sõmeru vallas Uhtnas endises hiiglaslikus automajandis tööle Soome-Eesti kapitalil metallikonstruktsioone tootev firma Kopard Baltic.

?Elektrivõrguga liitumine oli meie jaoks väga soodne,? ütles firma esindaja Heino Väli. ?Päris tasuta me ei liitunud, ent kulud olid väikesed. Saime sada amprit tasuta ning see oli meie jaoks selge võit,? ütles ta.

?Alustasime täiesti nullist, vaja oli soetada kõik seadmed ja autod jm. Kokku oleme investeerinud 3,5 miljonit krooni. Kui elektri eest oleksime pidanud rasket hinda maksma, oleks koormus olnud õudselt suur,? rääkis Väli.

Elektrivõimsuste ärakasutamise projekti eesmärk Eesti Energia jaoks on tõsta Lääne-Virumaal võrgu koormatust viie aastaga vähemalt kolm korda. See tähendaks Elevandi sõnul firmale Viru piirkonnas võrguteenuse käibe kasvu 50 miljoni krooni võrra, 350 miljoni kroonini. Ning lisaks kärbiks see hinnatõusu survet.

Loomisel on investoriportaal

?? Koostöös projektis osalevate Tamsalu, Sõmeru ja Haljala vallas, Rakvere linna, Lääne-Viru maavalitsuse ja kohaliku arenduskeskusega on Eesti Energial plaanis tulevikus luua internetiportaal potentsiaalsetele investoritele, kus on väga täpselt kaardistatud erinevate objektide vabad elektrivõimsused.

?? Näiteks praegu võiksid soodsat elektrivõrguga liitumist soovivad ettevõtjad tunda huvi selliste hoonete nagu Uudeküla hanela, Koonu linnufarm, Kadrina EPT ladu, Moe nuumabaas, Kilti farm jpt poole, sest just neil on kasutamata elektrivõimsusi.