Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink ütles kolmapäevasel pressikonverentsil, et fikseeritud hinnaga pakette on võimalik sõlmida kuueks kuuks, üheks ning kaheks aastaks, vahendas BNS.

"Hind sõltub fikseerimise ajast ja perioodi pikkusest," sõnas Rink. "Muutuva hinna pakett koosneb ainult börsihinnast ja kombineeritud pakett sisaldab fikseeritud hinda ja börsihinda."

Rink sõnas, et lepinguid on võimalik alates septembrist sõlmida Eesti Energia koduleheküljel ning lisaks on käimas läbirääkimised Eesti postiga lepingu sõlmimise võimaluste üle postkontorites üle Eesti.

Lisaks märkis Rink, et elektrituru avanemisest alates on erinevate osapoolte vahel liikuvad andmemahud massiivsed. "Esiteks esitab klient oma elektrinäidu võrguettevõtjale, kes omakorda teeb vajalikud arvutused ja edastab tarbenäidu Eleringi poolt hallavatasse andmelattu," sõnas Rink.
"Seejärel küsib tarbija endale sobivalt elektrimüüjalt pakkumise ning ettevõte teeb vajaliku info saamiseks andmelattu päringu kliendi elektritarbimise kohta."

"Andmelaost saadud informatsiooni põhjal sõlmitakse kliendile sobiva pakkumise korral leping," lisas Rink. "Andmeladu salvestab kliendi poolt sõlmitud lepingu andmed ja andmed tema tarbimisest ning saadab hiljem informatsiooni juba automaatselt edasi teenuse pakkujale."

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ja hinnapaketi. Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda.

Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja.

Elektrituru avanemine on eeltingimus Eesti integreerimiseks Euroopa ja Põhjamaade elektrisüsteemidega, mis tagab energiajulgeoleku ja sõltumatuse Venemaa elektrist. Ilma elektriturgu avamata pole võimalik luua piisavalt elektri välisühendusi ja tagada tänu investeeringutele erinevad elektritootmisvõimalused Eestis. Euroopa Liidu elektriturg avanes täielikult 2007. aastal, Eestile anti liitumislepinguga üleminekuperiood kuni 2013. aasta 1. jaanuarini.