Valitsus on otsustanud, et võtab energiahiiust järgmisel aastal välja sama palju omanikutulu kui sel aastal, eeldades, et firma teenib korralikku kasumit ka langeval turul.

Seda otsust on juba arvestatud ka rahandusministeeriumi suvises majandusprognoosis, kuhu on 2010. aasta riigitulude alla ühekordsete meetmete nimekirja kantud vaid energiafirma dividendid 1,3 miljardit krooni. Tänavu kavatseb riik Eesti Energialt saada 1,375 miljardit krooni, mida on õige pisut rohkem kui firma lõppenud majandusaasta puhaskasum.

„See, et rahandusministeerium peab sel aastal vajalikuks rohkem dividendi võtta kui esialgselt plaanis, tuleneb asjade arengust. Dividendide suurendamise põhjus on, et see aitab leevendada eelarvedefitsiiti,” rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda.

Elektri hind jääb samaks

Tema sõnul on Eesti Energial sel aastal küll keerulisem samaväärset kasumit saada, sest nafta hind maailmaturul on praegu madalam ja odavamalt on elektrit tulnud müüa ka Soome. Ent firmal on veel ka varasematest aastatest kogunenud jaotamata kasumit. „Ja meie andmetel dividendide võtmine elektri hinda tarbija jaoks ei mõjuta,” lisas Ruuda, kummutades kahtlusi, et suurem omanikutulu võiks hinnatõusu kaudu tulla tarbijate taskust.

Rahandusministeerium ei suhtu aga prognoosi ja saadavatesse dividendidesse nii jäigalt. „Rahandusministeeriumi hinnang põhineb Eesti Energia prognoosil. 2010. aastal võetakse praeguste plaanide kohaselt dividende mitte rohkem kui 2009. aasta tegeliku kasumi ulatuses,” kinnitas ministeeriumi pressi­esindaja Piret Seeman.

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik ei karda kõrgeid eesmärke ja ütles, et firma on tugev ja stabiilne ning valmis riigile maksma nii palju, kui parasjagu küsitakse.

„Esimesed kolm kuud olid Eesti Energia jaoks edukad. Tänu rangele kulude kärpimisele ja kontrollile tõusis kontserni efektiivsus, mis lubab meil säilitada kasumlikkust ka praegusel ajal ja tagada vajalik investeeringute maht,” märkis Eesti Energia fi­nantsdirektor Margus Kaasik.

Kuigi varem on räägitud, et suur dividendide väljavõtmine võib põhjustada vajaduse kaasata firmasse välisvahendeid, ei pea Eesti Energia finantsdirektor seda esialgu vajalikuks.

„Lühiajalises perspektiivis ei avalda kogu puhaskasumi dividendidena väljamaksmine Eesti Energia finantsvõimekusele ja investeeringutele olulist negatiivset mõju. Peame aga leidma lahenduse investeerimisvõime säilitamiseks ning selleks on erinevaid võimalusi, mida tuleb kaaluda,” lisas Kaasik, jättes need võimalused siiski täpsustamata.

Eesti Energia kokkuhoiuplaan annab tunda

••    Eesti Energia teenis tänavuse majandusaasta esimeses kvartalis 2,3 miljardi kroonise käibe juures juba 337 miljonit puhaskasumit. Nii suurt kasumit on aidanud teenida oluliselt kärbitud kulud ja suuremad eksporditulud.

••    Kulude kokkuhoiu tulemusena vähenesid võrreldes eelmise majandusaasta esimese kvartaliga kõige rohkem ehk 30,8 protsenti transpordi ja töövahenditega seotud kulud. Samuti vähenesid 27,2 protsenti seadmete hooldus- ja remondikulud ja 14,3 protsenti töö­jõukulud.

••    Kuigi 2009/10. majandusaasta esimeses kvartalis langes elekt­rienergia kodumaine müük üldise majanduslanguse mõjul 7,9 protsenti, on eksport jõudsalt kasvanud.

••    Esimeses kvartalis müüs firma välisturule 482 GWh elektri­energiat, mida on eelmise aasta esimese kolme kuuga võr­rel­des 18 protsenti rohkem. Vähenenud on müük Soome, oluliselt rohkem on aga elektrit müüdud Lätti.