Eesti Päikeseenergia Assotsiatsiooni juht Rein Pinn rääkis, et probleem avastati hiljuti juhuslikult. Ka mitmed teised mikrotootjad, kes ei ole keeruliste liitumistingimuste tõttu Eesti Energiaga tootjana liituda saanud, ei teadnud sellest midagi. Seni arvati, et elektriarvesti majast välja minevat elektrit üldse arvesse ei võta. "Ma saan aru, et elektrit ei saa müüa, aga et sa toodad ja siis veel maksad juurde, seda küll ei tahaks," ütles Pinn Äripäevale.

Liitumine liiga keeruline. Pinn tunnistas, et on ka ise püüdnud väiketootjana liituda, aga liitumisleping on lehekülgi pikk ning esitatud nõuded samaväärsed Iru elektrijaamale esitatavatega. Tema sõnul ei ole veel ükski mikrotootja suutnud Eesti Energiaga tootjana liituda.

Eesti Energia Jaotusvõrgu müügikorralduse peaspetsialisti Tõnu Roosve sõnul on arvestid paigaldatud eeldusel, et nendes toimub ainult tarbimine. "Kui klient soovib hakata ka elektrienergiat tootma ja soovib tootmisseadme ühendada võrguga, tuleb võrguettevõtja poole pöörduda vastava liitumistaotlusega. Tootja liitumise käigus paigaldatakse sel juhul kahesuunaline arvesti, mis mõõdab eraldi tarbitud ja võrku antud koguseid," ütles Roosve. Kui liituda ei taheta, tuleks lihtsalt Eesti Energiat päikesepaneelide olemasolust teavitada ja siis saab koos ka elektriarvesti vastavaks reguleerida või vahetada, kinnitas Roosve.

Kui veel eelmise nädala alguses lubas Eesti Energia, et väiketootjate liitumist puudutav reeglistik muutub ning tuleva aasta esimeses pooles hakkab kehtima kauaoodatud just mikrotootjate liitumist lihtsustav reeglistik, siis nädala teine pool tõi üllatuslikult juba praegu mikrotootjale väljastatud veidi lihtsama ja lühema liitumistaotluse.

Rein Pinni sõnul seisneb kahe taotluse vahe taotluse lisades, mis ei nõua enam mikrotootjalt tootmisprognoosi, ning ka mõned tehnilised nõuded on viidud vastavusse mikrogeneraatori omadega.