Eesti Energia esitas algselt energiaturu inspektsioonile majandustegevuse prognoosi, mille kohaselt tulnuks kehtestada 30-kroonine elektri kuu püsitasu.

“Eesti Energia esitas meile tariifide kinnitamisele eelnenud läbirääkimiste käigus oma majandustegevuse prognoosi, milles soovis rakendada püsitasu suurusega 30 krooni kuus,” kinnitas energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots.

Ta märkis, et latt kisuti madalamale just läbirääkimiste käigus. “30-kroonine püsitasu määr oli arutusel niivõrd, kuivõrd see sobitus tulude-kulude struktuuri,” rääkis Ots. “Töötasime aruande läbi ja nõustusime ühe alternatiivina abonemendi kehtestamisega, kuid mis ei ületaks 20 krooni.”

Olemas olid erinevad tööversioonid, lausus Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel. “Neist ükski ei omanud konkreetse äriplaani staatust.” Antud juhul ei saa rääkida mingitest kahjudest, äriplaani muutustest või saamata jäänud tulust, kommenteeris Peegel.

Uue aasta aprillist kehtima hakkavas hinnatõusus sisalduv püsitasu toodaks energiahiiule aastas püsiva kassavoona umbes 130 miljonit krooni, kuna Eesti Energial on umbes 542 000 koduklienti. Samas on Eesti Energia peaminister Mart Laari ja majandusminister Henrik Hololei jõuliste avalduste järel valmis püsitasu kehtestamisest aasta vältel loobuma mõne tarbijarühma osas.

Järgmisel nädalal kokku tulev Eesti Energia poolt ellu kutsutud sotsiaalelektri töörühm alles asub otsima abivajavate klientide hulka. Eesti Energia on maksimaalse abivajajate arvuna nimetanud ligi poolt oma tarbijaskonnast.

“Inspektsioon käsitleb Eesti Energia tehtavaid soodustusi sponsorlusena ja tulevikus selle arvelt mingil juhul tariife tõsta ei luba,” märkis Ots. “Samamoodi võiks sponsoreerida näiteks laulukoori.” Tema hinnangul võib vähekindlustatutele soodustus kesta veel mõned aastad.