"Oleme loomulikult kaalunud erinevaid võimalusi töötajate motiveerimiseks. Kuna otsus rakendada motivatsioonipaketi osana tööandjapensionit oleks seotud väga suurte tööjõukulude kasvuga, siis hetkel me seda siiski teha ei plaani," ütles Eesti Energia tasustamise valdkonna juht Sirje Tamberg Delfile.

"Usun, et kuna meie töötajaskond on sedavõrd suur, on nende hulgas nii neid, keda selline süsteem motiveeriks kui ka neid, keda see ei motiveeriks. See, kui vajalikuks tööandjapensionit peetakse sõltub muuhulgas näiteks positsioonist, haridusest, sissetulekust, vanusest ja paljust muust," lisas ta.

Tambergi sõnul on tööandjapension ettevõtte jaoks võimaluseks näidata hoolivust ettevõtte jaoks kriitilise tähtsusega töötajate suhtes. "Seetõttu ei saa välistada tööandjapensioniga liitumise võimaluse pakkumist näiteks inseneride motivatsioonipaketis, kelle jaoks soovime olla tööandja kogu eluks," sõnas ta.

Kui suur võiks olla summa, mida töötaja kolmandasse sambasse maksta?
"See on kokkulepete küsimus ning kuna meie ettevõttes selline pretsedent puudub, siis on raske kindlat summat või protsenti välja tuua. Erandite tegemist ei peaks ma õigustatuks," sõnas Tamberg.

Töötajate täiendavaks motiveerimiseks on loodud tööandja pension, mille puhul on tööandjal võimalus teha omalt poolt makseid töötaja kolmandasse pensionisambasse.

Kuni käesoleva aastani olid maksed käsitletavad erisoodustusena. Sellest aastast 21 protsendi suurust tulumaksu enam tasuda ei tule, seevastu säilivad sotsiaal-, töötuskindlustus- ja II samba makse.