Juulist kehtima hakanud elektrituruseadusele viidates palub Eesti Energia oma võrguettevõtetele saadetud kirjas kaaluda kujunenud tingimustes tegutsemise majanduslikku otstarbekust. “Soovi korral on Eesti Energia valmis omandama teie võrgu ning sellega seotud tarbijad,” seisab selles.

Fortum Elekter oli üks vähestest, kes sellist kirja ei saanud, sest Soome kapitalil põhineva firma peale, kellele kuuluvad suhteliselt suured võrgud Läänemaal ja Viimsis, Eesti Energia hammas ei hakka.

“Meil on sellest juttu olnud ja nad on saanud kindla ei,” ütles Fortumi Eesti esinduse juht Aare Veski, kes nimetab sellist katset sundkollektiviseerimiseks. Tema sõnul on Eestis 80 võrguettevõtet, kellest umbes pooled on võimelised iseseisvalt eksisteerima.

Uus seadus, mille vastuvõtmise eest Eesti Energia hea seisis, seab võrguettevõtjatele karmid tingimused. Näiteks peab firma kapitali suurus olema vähemalt 500 000 krooni ja aastas tuleb maksta kümneid tuhandeid kroone riigilõivu.

“Huvitav on see, et üsna üheaegselt seaduse kehtima hakkamisega tegi Eesti Energia võrguettevõtetele ülevõtmispakkumise,” möönas Veski.

Tulemusena on Eestis 20 võrguettevõtet, mille keskmine elektri väljamüügihind on Eesti Energia omast kõrgem. Selle põhjus on Eesti Energia moonutatud hinnastruktuuris, leidis ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi komisjon Heido Vitsuri juhtimisel.

Jüris elektri jaotamise ja müügiga tegeleva firma Elveso juhataja Teet Sibrits ütles, et lükkas Eesti Energia ülevõtmispakkumise tagasi. “Meil on plaanis jätkata oma põhitegevust, vabatahtlikult ja halbadel tingimustel ühinema ei kipu,” lausub ta. Sibrits tõdeb, et olukorras, kus riigis on üks elektri hulgimüüja, kes ka ise jaemüügiga tegeleb, on temaga hinnas raske konkureerida. Nii on Elveso elektri hind tarbijale praegu umbes 10 protsenti kõrgem kui Eesti Energial.

Eesti Energia jaevaldkonna juht Mart Maidla ütles, et umbes 10 protsenti ülevõtmiskirja saanutest on teatanud, et mõtlevad ettepaneku üle järele, kuid kuna on puhkuste aeg, tuleb teistega veel ühendust võtta. Ta märkis, et küsimus kerkis üles seoses uue elektrituru seadusega.

Energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots ütles, et uue seaduse kohaselt lüüakse elektri hulgi- ja jaevõrguhind lahku ning mõlemad muutuvad senisest läbipaistvamaks.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proosi hinnangul saab Eesti elektriturul konkurentsi tekitada vaid uute tootjate tulekuga. Ka väikestel võrguettevõtjatel peaks tema sõnul olema võimalik tegutseda, kuid erilist konkurentsi need ei loo, sest tarbijal pole ikkagi valikut.