Sõlmitud koostööleping hõlmab EOT poolt uuringute ja piloot-testide läbiviimist ning projekteerimisteenuseid. Projekti hilisemates etappides ka seadmete tarnet plaanitavale Enefit280 õlitehasele ning tuge õlitehase käivitamisel, teatas Eesti Energia.

San Leon kavandab Marokosse põlevkivist elektri ja õlitootmist Tarfaya põlevkivimaardla baasil, milles leiduvas põlevkivis on hinnanguliselt 500 miljonit barrelit põlevkiviõli.

Põlevkivist vedelkütuste tootmisel on maailmas suur arengupotentsiaal, kuna see pakub reaalset alternatiivi toornaftale. Meil on tehnoloogia, mis on efektiivne ja keskkonnasäästlik. Lisaks maailmas ainulaadne pikaajaline põlevkivist vedelkütuste tootmise kogemus. Antud koostöölepe on tunnustus Eesti inseneride arendustööle,“ ütles EOT tegevjuht Alo Kelder.

„Meil on hea meel teha koostööd Enefit Outotec Technology-ga Maroko põlevkiviressursi rakendamisel,“ ütles San Leoni juhatuse esimees Oisin Fanning.

Ta toonitas, et Maroko on üks suurima põlevkivivaruga riike maailmas, kus huvi kohalikust toorainest elektri ja õli vastu on suur. San Leon plaanib sealse põlevkivi töötlemisel rakendada erinevaid põlevkivi töötlemise viise kombineerides in-situ ja ex-situ protsesse.