Mida antud juhul tähendab termin "stabiilselt"?

See tähendab tehase ettenähtud funktsioneerimist. Nüüdsest otsustavad insenerid, millal tehas tööl hoida ning millal peatada, mitte enam tehas nagu varasemalt.

Kas tehas töötab nüüd täisvõimsusel ehk toodab 280 tonni põlvkiviõli tunnis?

Nii nagu uus auto tuleb ka tehas "sisse sõita", mitte kohe täisvõimsusel kihutada.

Mis kuupäevast töötab tehas stabiilselt ja täisvõimsusel?

Tehase käivitamine algas möödunud nädalavahetusel (5.-6. aprillil) ja tootmine esmaspäeval (7. aprillil 2014).

Märtsikuu nõukogu koosolekul rääkisite (küsimused olid saadetud Sandor Liive emaili aadressile - toim.) nõukogu liikmetele, et paremal juhul alustab tehas tööd tänavu detsembris või uue aasta alguses. Mõni kuu varem olite esitlenud nõukogule nimekirja vigadest, millega peab Enefit280 tehases veel rinda pistma. Kuidas Teil õnnestus tehas vähem kui kuu aega pärast märtsikuu nõukogu koosolekut nii kiiresti tööle saada?

Eesti Energia Õlitööstuse spetsialistid on tehase testimise ja arendamisega tegelenud 20 kuud. Seega ei ole tulemus tulnud üle öö. Kõik suured süsteemid vajavad aga pidevat edasiarendamist - see toimub meie elektrijaamades, toimub õlitööstuses, ka konkreetselt Enefit280-s. Täpselt nagu arvutiprogrammidega - need on kasutuses, töötavad stabiilselt, aga ikkagi tehakse veel paremaks ja lastakse välja uuendusi.

Kui palju õli on sellest ajast, kui tehas stabiilselt töötab, toodetud?

Eesti Energia toodangumahtude ja majandustulemuste kohta anname me infot vastavalt börsi reeglitele.

Tehas süttis katsekäivituse käigus

Eesti Energia uus Ida-Virumaa Auvere õlitehas, mis pidi turgutama nii riigifirma käivet kui ka kasumit, pole pikka aega oodatud hooga käivitunud.

Kui esialgsete kavatsuste järgi pidi 215 miljonit eurot maksnud õlitehas tööle hakkama juba 2012. aasta augustis, siis tegelikult saadi esimene õli 2012. aasta detsembris.

Uuest Enefit280 tehasest pidanuks Eesti Energia 2012. aastal saama 58 000 tonni ja vanast Enefit140 tehasest 220 000 tonni õli. Eesti Energia õlitoodang pidi 2012. aastal suurenema 30 000 tonni võrra. Enefit280 tehase kuumkäivitust pidanuks algama 1. mail 2012.

Enefit280 kuumkäivitus algas tegelikult alles 26. juulil 2012. Esimene põlevkivi läks keevkihtkatlasse 15. oktoobril 2012 ja neli päeva hiljem toimus kottfiltri avarii. 19. oktoobril 2012 sai kottfiltri sisustus süsteemi käivituse käigus olulisi tulekahjustusi.

Põleng oli lokaalne, põlesid kottfiltri elemendid korpuse sees. Süttimise põhjustas see, et läbi tuhajahuti sattus kottfiltrisse suures koguses kuuma keevkihtkatla tuhka. Kuuma tuha äkilise purske põhjustas ummistuse vabanemine keevkihtkatla ja tuhajahuti vahelises torus.

Tuhatoru ummistuse omakorda põhjustasid mittepõlenud põlevkivist ja tuhast moodustunud paakunud tükid. Kott-filtri neljast sektsioonist sai olulisi kahjustusi kolm, kuid filterelemendid ja tugisõrestikud tuli siiski kõik välja vahetada. Väljavahetamisele kuulunud tükke oli kokku 960. Vajalike materjalide hind küündis 250 000 euroni.

Kuigi 30. novembriks 2012 oli tehas uuesti käivituskorras, ütles EE juhatuse esimees Sandor Liive novembri lõpus uudisteagentuurile Bloomberg, et tehase käivitamine lükkub tõrgete tõttu 2013. aastasse.

Seetõttu jäi Eesti Energial 2012. aastal tootmata 50 000 tonni õli, mis rahaliselt tähendas ligikaudu 25 miljonit teenimata jäänud eurot.

Vigaselt projekteeritud hiigelehitis

Ka 2013. aastal ei alustanud Enefit280 tööd. Sama aasta 10. aprillil luges toonane peaminister Andrus Ansip Eesti Energiale hoopis pikema epistli.

Ansip kirjeldas riigikogus, kuidas Eesti Energia on eksinud Auvere uue õlitehase projekteerimisel. Samuti oli peaministri sõnul teada, et osa sõlmi - näiteks tigutransportöörid - on vaja ümber projekteerida ning uut sisseseadet soetada.

"Enefit 140 tehnoloogiat kasutav õlitööstus saavutas täisvõimsuse paari-kolmekümne aasta jooksul, pigem kolmekümne aasta jooksul. Tehnoloogiat on pidevalt täiustatud ja alles nüüd võib öelda, et tehas töötab maksimaalvõimsusega," kõneles Ansip.

Peaminister kritiseeris Eesti Energiat, märkides, et Auveres asuv Enefit 280 tehnoloogiat kasutav esimene tehas ei olnud 2013. aasta aprilliks õli tootma hakanud.

"Mingi õli on kätte saadud, aga on teatud tehnoloogilised sõlmed, mida tuleb ümber projekteerida, kuhu tuleb uut sisseseadet soetada. Need ei ole väga olulised ja keerukad sõlmed, jutt käib näiteks tigutransportööridest, kus temperatuurierinevused on väga suured ja seetõttu tekivad pinged. Pingeid ei ole osatud projekteerimisel ilmselt kõige täpsemalt ette näha. Need tehnoloogilised probleemid on kindlasti kõrvaldatavad ja ükskord see tehas hakkab tootma," märkis Ansip 2013. aasta aprillis.

Ansipi sõnul ei ole mõtet rääkida teisest õlitehasest veel enne, kui esimene ei ole käivitunud.

"Kui esimese käivitamine võtab kavandatust rohkem aega (aga praegu on käivitamine viibinud juba poole aasta jagu), see täisvõimsuse saavutamine võib võtta kavandatust märksa rohkem aega, siis ei ole mõistlik alustada kohe teise tehase ehitamisega, kui ei tea, kuidas see tehnoloogia meie põlevkiviga käitub," lisas peaminister aasta tagasi.