Kuigi Eesti Energia on Tallinnale esitanud ettepaneku suunata linna olmejäätmed loodavasse Iru jäätmepõletusjaama, ei pruugi energiahiiu soov kuigi lihtsalt täituda. Nimelt on sõlminud linn juba 2000. aastal Tallinna Prügilaga lepingu, millega lubas ladestatavad jäätmed 60 aasta jooksul just neile viia. Mujale võib linn jäätmed suunata vaid siis, kui piirkonda ehitatakse mõni uus euronõuetele vastav prügila. Kui linn lepingut rikub, võib prügila selle üles öelda ja nõuda hüvitiseks ligi 100 miljonit krooni.

„Praegu on vara öelda, kuidas olukord laheneb. Küsimust analüüsivad juristid ja spetsialistid,”  ütles Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš. Boroditši hinnangul võib lepingus piirang küll kirjas olla, kuid sel teemal saab alati läbi rääkida. „Prügipõletustehas tuleb nii või naa,”  kinnitas ta ja ütles, et lahendus tuleb leida nii Väo kui ka Eesti Energia plaanitava jaama jaoks.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte direktor Ando Leppiman ütles, et on linna ja prügila vahelistest kokkulepetest teadlik.

Hüvitis on võimalik

Ometi näeb firma oma võimalust jäätmete käitlemise hierarhia eelistustes – parim on lahendus, kus jäätmeid üldse ei teki. Järgneb jäätmete sortimine ja taaskasutusse suunamine ning kõige madalam tase on jäätmete ladestamine prügilasse.

„Jäätmete põletamine elektri ja soojuse tootmiseks on jäätmete taaskasutamine ehk keskkonna seisukohast eelistatum variant kui jäätmete prügilasse matmine,”  ütles ta ja lisas, et kümme aastat tagasi sõlmitud lepingu järel on seadusi muudetud ja omavalitsusele ei saa ladestamiskohustust panna, kui on olemas paremaid lahendusi.

Kui Eesti Energial peakski jäätmete endale saamisega probleeme tekkima, ei välista firma ka võimalust Tallinna Prügilale hüvitist maksta. „Sellised küsimused on lepingu läbirääkimiste teema,”  jäi firmajuht Leppiman napisõnaliseks ega nõustunud arvudest rääkima.

Küsimusele, kas linn võiks lepingut rikkuda ja trahvi maksta, vastas abilinnapea Boroditš, et rikkumise teed kindlasti ei minda. Tallinna Prügila suuromanik Veolia Umweltservice GmbH võimalikke kompromisslahendusi ei kommenteerinud.

Eesti Energia valib tehase ehitaja augustis

•• Eesti Energia peab praegu Iru jäätmepõletusjaama ehitaja leidmiseks läbirääkimisi. Oma pakkumise on teinud Prantsuse firma Constructions Industrielles De La Mediterranee ja ühispakkumisena Saksa firma Fisia Babcock Environment GmbH koos kohaliku Skanska EMV AS-iga.

•• „Praegu valime välja jäätmejaama rajamiseks edukat pakkujat ning lepingu sõlmimine on kavandatud augustisse,” teatas energiafirma tootmise valdkonna kommunikatsioonijuht Ave Mellik.

•• Pakkumise esitanud Prantsuse firma on kõikjal maailmas rajanud hulga biomassiga töötavaid elektrijaamu ja keskendunud keskkonnasäästlikule tehnoloogiale. Saksa firma on jäätmepõletusjaamu ehitanud 22 riigis, sh Soomes, Rootsis ja Venemaal.

•• Jaam läheb maksma umbes 1,5 miljardit krooni. Ehitust tahetakse alustada tänavu hilissügisel või talvel. Lepingu sõlmi-misest tööde alguseni kestavad täiendavad projekteerimistööd. Jäätmepõletusjaam alustab elektri ja sooja tootmist 2012. aasta alguses ja peaks katma kolmandiku Tallinna küttevajadusest.