Investly tegevjuhi Siim Maiveli sõnul on platvorm loodud ettevõtetele ärilaenu võtmiseks. "Nii Eestis, Euroopas kui mujal maailmas ei anna pangad väikeettevõtetele enam nii lihtsalt laenu," rääkis Maivel platvormi loomise ideest. "Tegime tehnoloogilise platvormi, kus ettevõte saab teha endale profiili, laadida üles finantsandmed ja äriplaani. Ettevõte saab meie platvormi kaudu oksjoni käigus investoritelt oma äritegevuseks raha laenata," selgitas ta.

Investly kaudu raha kaasates sätestab ettevõte maksimaalse intressimäära, mida on valmis võtma ning siis algab oksjon. Platvormi kaudu toimub pakkumise-nõudluse suhe – mida atraktiivsem on ettevõtte pakkumine, seda rohkem on potentsiaalseid huvilisi ja seda soodsamalt võib oma äri jaoks laenu saada.

Ühel projektil võib mitu investorit olla. "See on ühisrahastus ja iga inimene võib alates 10 eurost investeerida sobivatesse ettevõtetesse. Investeerimine erinevatesse projektidesse aitab ka riske hajutada. Iga investeering on riskantne ning mõne projektiga võib raha kaotada. Investori silmis on riskid suuremad, kuid ka teenimise võimalused suuremad," selgitas tegevjuht.

Platvorm on loodud nii, et ettevõtted oleksid võimalikult läbipaistvad ja investoril oleks võimalikult palju infot investeeringu otsuse tegemisel. "Hoolitseme selle eest, et tagasimaksed toimuksid sujuvalt, suhtleme ettevõtetega ning teeme väga ranget taustakontrolli selgitamaks, kas klient on maksejõuline," lisas tegevjuht.

Investly kaudu raha kaasates tuleb laenuintress siiski keskmiselt kõrgem kui pangas, kuna investeering on riskantsem. Maivel ütles, et pank annab laenu ainult juhul kui sul on hüpoteek, tagatis või käendus. "Paljudel ettevõtetel ei pruugi seda olla, kuid see ei tähenda, et nad pole maksejõulised," märkis ta ja lisas, et platvorm on loodud alustavate ettevõtete jaoks, kes on endale kuised rahavood suutnud tekitada. Oluline kriteerium laenu saamiseks on see, et tagasimakseid tuleb tegema hakata juba järgmisest kuust.

"Oleme platvormi arendanud eelmise aasta sügisest ja tänaseks on see valmis. Tuleme turule järgmisel nädalal, mil ka esimene laenupakkumine avatakse. See on üks sepaäri Saaremaalt, Sepapaja OÜ. Neil on kasvuks vaja uut suruõhu pinki. Neil võib minna edukalt, huvilisi on," rääkis Maivel.

Tema prognooside järgi saavad kaks kolmandikku Investly investoritest olema investeerimishuvilised eraisikud ja kolmandik institutsionaalsed investorid ehk fondid või varahaldurid. "Investly eelis võrreldes börsidega on selle lihtsus ning parem arusaadavus ettevõtete tegevusest," märkis ta.

Maiveli sõnul on hetkel keeruline öelda Investly oma investeeringu suurust, kuna kõik tööd pole veel lõpetatud ja arved esitatud. Suve teises pooles käivitab firma enda tegevuste laiendamiseks raha kaasamise kampaania Suurbritannias.