Euroopa lepingu vastavushindamise protokoll ehk PECA on assotsieerunud riikidega läbiräägitav Euroopa lepingu protokoll, mis määratletud sektorite lõikes avab ühisturu selle riigi toodetele enne täielikku liitumist Euroopa Liiduga.

Protokolli sõlmimise järel saavad Eesti ettevõtjad PECA-le lisatud sektorite lõikes mitmes etapis tulla oma toodetega takistusteta ühisturule. Esimeses etapis on selleks elektriohutus, liftid ja mänguasjad.

Majandusministeeriumi eurointegratsiooni asekantsleri Signe Ratso sõnul tähendab see sisuliselt, et tooted, mis on läbinud Eesti vastavushindamise protseduurid, lubatakse Euroopa Liidus turule ilma täiendava kontrollita ning ka vastupidi. "Eesti ettevõtjale tähendab see kindlasti varasemast lihtsamat pääsu Euroopa turule," lisas Ratso.

Alates käesolevast aastast on PECA tekstist kõrvaldatud ka päritolu tingimus, mis tähendab, et ka mujal toodetud, kuid Eestis vastavushindamise protseduurid läbinud tooted loetakse Euroopa Liidu nõuetele vastavaks.

Protokolli parafeerimisele järgneb selle ratifitseerimine EL liikmesriikide poolt. Euroopa Komisjoni otsuse kohaselt peab PECA jõustuma hiljemalt jaanuaris 2003.