Sel nädalal kohtunud BLRT Grupi nõukogu esimees Mark Berman ning Nelja Energia ja tuuleenergia assotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Kruus arutasid tuuleenergia klastri uue toote, Läänemere jäätingimustes vastupidava meretuuliku vundamendi pilootprojekti, teatas tuuleenergia assotsiatsioon.

„Suurem osa Euroopa meretuuleparkidest asub Põhjameres, kuid investorid vaatavad üha enam Läänemere suunas. Seni rasketeks peetud jäätingimused võivad osutuda Eesti tööstusettevõtete võimaluseks, kui saame turule pakkuda meretuuliku vundamendi, mis loodud vastu pidama jääle ning selle liikumisele. Meie kontsernil on selleks nii kogemusi kui ka ambitsiooni,“ ütles Berman.

„Jääklassi meretuuliku vundamenti läheb meil vaja nii Eesti meretuuleparkide ehitusel, kuid seda saaks müüa ka teistele Läänemere riikidele, näiteks Rootsile, kus on ehituslubadega meretuuleparkide projekte üle 2000 MW,“ kommenteeris Kruus.

Projekti käigus plaanitakse Eestisse paigaldada ka pilootvundament, et mõõta jäätingimustes tuulikuvundamendile mõjuvaid jõudusid, et seejärel optimeerida seeriatootmise kulutusi vundamendi projekteerimisele, ehitamisele ja paigaldamisele. Reaalsetes jäätingimustes saab testida ka pilootvundamendi ligipääsetavust ja hooldustööde võimalikkust.

Lisaks võimaldab pilootprojekt koguda vajalikku lisainfot keskkonnatingimuste ning ilmastikujõudude kohta.