Kolmepäevase visiidi raames kohtuti Baden-Württembergi liidumaa riigisekretär Peter Hofelich´iga, esineti Eestit tutvustaval äriseminaril ja külastati Saksamaa suurtootjaid Festo, Audi, Wittenstein, Frauenhofer ja BOSCH. Visiitide märksõnaks oli "Industry 4.0", mis iseloomustab neljandat tööstuslikku revolutsiooni ehk tööstuse digitaliseerimist.

Baden-Württemberg International'i juhi Jürgen Oswaldi sõnul tuntakse Eestit digitaliseerimise ja andmekaitse eestvedajana. Ta nentis, et erinevates valdkondades kogutud teadmiste ühendamisel leidub viise koostööks, mis on kasulikud nii Eestile kui ka Saksamaale. „Industry 4.0 kontekstis on erakordselt oluline roll andmekaitsel ja see ei ole kaugeltki mitte mure, mis puudutab üksikuid riike. See mõjutab meie majanduse tulevikku ja rahvusvahelist koostööd," ütles Oswald.

EASi Saksamaa välisesindaja Riina Leminsky hinnangul oli Saksamaa visiit jätk eelmisel aastal alustatud ettevõtmistele, mis elavdavad nii meie tööstuse ja IKT-sektori omavahelist koostööd kui ka riigi-ja ettevõtete ühistegevusi Saksamaa suunal. "Visiidil tutvuti Saksamaa kutseharidusega, kaardistati koostöövõimalusi, tutvustati Eesti ärikeskkonda, külastati ettevõtteid, kust saadi kogemusi Industry 4.0 elluviimisel. Üldjuhul jäi mulje, et Industry 4.0 on ka Saksamaal veel kohati päris ähmane ja mitmeti tõlgendatav. Erinevates ettevõtetes ja kohtumistel anti Industry 4.0 hoopis erinev tähendus ja vaatenurk," sõnas Leminsky.

Leminsky lisab, et väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele on Industry 4.0 jäänud veel üsna kaugeks ja arusaamatuks. „Arvatakse, et see on mõeldud ainult suurtele ning nõuab suuri finantse. Seetõttu on Baden-Württembergis loodud BW Allianz, kelle ülesandeks on teadlikkuse tõstmine ja reaalne tugi just väiksematele ettevõtetele."

Tieto Estonia müügijuht ja IT klastri esindaja Heiti Mering rääkis, et kohtumised Frauhofneri Ülikoolis, Festo ja Audi tehastes jätsid sügava mulje. „Sellised visiidid kindlasti tihendavad koostööd ka Eesti ettevõtete vahel. IT- ja tööstusettevõtete vahel sai kokku lepitud terve rida jätkutegevusi, näiteks Nordic Automation Systemsi ja IMECC'i, Hyrles´ga. Tieto huvi on pakkuda tööstusettevõtetele protsesside automatiseerimise lahendust ning olla kursis muutuva maailma trendidega. Koostöös Eesti kui Saksa ettevõtetega näeme võimalust ekspordivõimekuse kasvatamisel ja uute turgude avamisele nii IT kui tööstussektoris," täpsustas Mering.

Eesti IT- ja tootmissektori organisatsioonidest olid visiidil esindatud Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, Innovaatiliste Masinaehituslike Tootmissüsteemide Tehnoloogiate Arenduskeskus, Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskus, Eliko ja Tallinna Tehnikakõrgkool.

Ettevõtetest olid väljas Tieto Estonia AS, Proekspert AS, Nordic Automation Systems AS, Oshino Electronics Estonia OÜ, Aktors OÜ, Hyrles OÜ, Swedbank AS, Milectria Est OÜ, Valmos OÜ ja Helmes AS.