Patenteeritud tehnoloogiast loodavad lahendusi leida mitmed suurkorporatsioonid alates autotööstusest ja lõpetades kaitsetööstusega, teatas Skeleton Technologies, teatas BNS.

Ettevõtte sõnul on see Eesti teadlaste jaoks samm lähemale globaalsele turule. Skeletoni poolt valmistatud uudsest nanopoorsest karbiidsest süsinikust superkondensaatorid, mis on seni turul kättesaadavatest kordades kõrgema võimsustiheduse ja energiaga, on valdkonna ekspertide ja suurkorporatsioonide juures läbinud ka esimesed edukad katsetused.

Leiutis, mille autoriteks on Skeleton Technologies OÜ teadlased dr. Jaan Leis, dr. Mati Arulepp, dr. Marko Lätt ja Helle Kuura, kirjeldab suure poorsusega nanostruktuurse karbiidset päritolu süsiniku sünteesimise meetodit, mis tagab süsinikmaterjalile kõrge elektrilise mahtuvuse ning madala sisetakistuse. Sellisest süsinikmaterjalist valmistatud elektroodid annavad energisalvestitele ülimusliku energia- ja võimsustiheduse.

"Energiasalvestite osas on tänasteks probleemideks eelkõige madalad energia- ja võimsustihedused. Masstootmises olevad superkondensaatorid jäävad paljude kasutusalade jaoks suureks ja raskeks, teisalt kõrge materjalikulu tõttu kalliks," nentis Leis.

Patenteeritud materjalil põhinevate superkondensaatorite prototüüpide vastu on tundnud elavat huvi paljud suurkorporatsioonid eesotsas General Motorsiga, märkis ettevõte. Autotööstuses kasutatakse superkondensaatoreid järjest enam pidurdusenergia kogumiseks ja selle vallandamiseks kiirendamisel, mis tagab kütusesäästu.

USA patendi saanud nanopoorsete süsinikmaterjalide peamisteks kasutusaladeks on superkondensaatorid ja Li-ioon patareid. Superkondensaatorid leiavad kasutust kõikjal, kus on vaja lühiajaliselt ehk alla 20 sekundi kestvat maksimaalset võimsust. Koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga arendab Skeleton Tehcnologies superkondensaatoreid, mida saaks kasutada tagavara vooluallikana kosmoses.

Skeleton Technologies kavatseb lähitulevikus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse toel välja arendada ka tehnoloogia turule viimiseks vajaliku kuluefektiivse tootmisprotsessi.

Skeleton Technologies OÜ on 2009. aastal asutatud Tartu teaduspargis paiknev ettevõte, mille peamine eesmärk on energiasalvestite arendamine ning kommertsialiseerimine. Varasemalt on ettevõtte juhtivteadlased Tartu Tehnoloogiad OÜ nime all teinud lepingulist uurimistööd maailma juhtivatele multitehnoloogilistele ettevõtetele nagu Toyota Motor Corporation, Samsung SDI ja Honeywell Chemicals.