Üks Pärnu ettevõtte Artec Inpro OÜ omanikke Oshino Lamps GmbH varustab oma toodanguga mitut tuntud autotootjat. Oshino kaudu jõuavad Eestis välja töötatud ja valmistatud valguselemendid selliste mainekate automarkide salongidesse ja ustele nagu Audi, Mercedes-Benz ja Porsche.

Ettevõtte juhatuse liige ja üks omanikke Ingvar Kuusk tunnistas, et nende toodetud lambid ja dioodid jõuavad nii mõnegi parema automudeli salongi. “Üle poole meie käibest moodustab Saksamaa, aga kaupa läheb ka Lätisse, Soome ja Rootsi.”

Kuuse sõnul algas koostöö Oshinoga kümmekond aastat tagasi. Jaapani omanikele kuuluv, ent Saksamaal tegutsev Oshino on aga Euroopa tööstust valguselementidega varustanud juba üle 30 aasta.

Firma kodulehelt võib lugeda, et oma peamiseks partneriks peetakse nimelt autotööstust, kellele pakutakse innovatiivse disainiga töökindlaid valgusallikaid. Audi A8, Mercedes CL-i ja Porsche 911 valguselementide puhul ei ole varjatud ka nende eestimaist päritolu.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) Hamburgi välisesindaja Riina Leminsky lausus, et kuigi Artec Inpro on seni kasutanud vahendajate abi, lubaks toodete kvaliteet neid müüa ka kõrvalist abi kasutamata.

“EAS-i üks ülesanne on leida Eestist võimalikult konkurentsivõimelisi tootjaid ja Artec Inpro on kindlasti üks selliseid,” ütles Leminsky Artec Inpro oligi tunnistatud üheks innovatsiooniauhinna nominendiks EAS-i, Eesti kaubandus-tööstuskoja ja Eesti tööandjate keskliidu korraldatud võistlusel Ettevõtluse Auhind 2006.

Kuue aasta eest loodud elektroonika-montaaÏiettevõte alustas Pärnus tegevust 2005. aastal. 2006. aastal teeniti müügitulu 23,9 miljonit krooni, millest 57% moodustas müük teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse.

Sportautode tootja Porsche teatas paar päeva tagasi Volkswageni kontsernis enamusosaluse omandamisest. See samm seob ettevõttega Skandinaavia veoautotootja Scania, sest selle enamusosaluse ostust teatas veidi varem Volkswagen.

Varem on soovi maailma autotööstusele allhankeid pakkuda väljendanud ka näiteks OÜ MS Balti Trafo ja AS Scanditron ning börsil noteeritud Harju Elekter, kellele kuulub tehaseid nii Eestis, Soomes kui ka Leedus.