Eesti Gaas ja Gasum sõlmisid mullu detsembris ühiste kavatsuste kokkuleppe Eestis toimiva gaasibörsi loomiseks. Kotov rääkis teisipäeval BNS-ile, et töö gaasibörsi ettevalmistamiseks käib. "Hommegi on planeeritud üks töökohtumine Soomes Gasumi juures," lausus ta.

Kui kõik õnnestub, soovivad Eesti Gaas ja Gasum gaasibörsi järgmise aasta esimesel poolaastal käivitada, rääkis Kotov.

Küsimusele, kuidas gaasibörs täpsemalt toimima hakkaks ning milline osa oleks selles Eesti Gaasil ja milline osa Gasumil, vastas Kotov, et Eesti Gaas ja Gasum oleksid gaasibörsi omanikud ja pakuksid ettevõtetele, kes sellele börsile kvalifitseeruvad, võimalust seal kaubelda. "Võib-olla hetkel on seda natuke vara kommenteerida," märkis ta, öeldes, et Eesti Gaasi nõukogu peaks gaasibörsi loomise kinnitama selle aasta sügisel.

Küsimusele, kui suuri investeeringud gaasibörsi loomine nõuab, vastas Kotov, et Gasumil on endal kauplemisplatvormiks vajalikud IT-süsteemid olemas. "See tähendab selle platvormi ülevõtmist Eestis." Konkreetse investeeringute numbri jättis ta praegu täpsustamata.

Kotov lisas, et praegu ei ole Eesti Gaasi teada gaasibörsi loomiseks ühtegi takistust.

Varasema info põhjal on Eesti Gaasi ja Gasumi vahel sõlmitud gaasibörsi kokkulepe jätk mullu novembris Gasumi ja Leedu gaasiettevõtte Lietuvos Dujos vahel sõlmitud kokkuleppele gaasibörsi loomiseks Leedus ning see on ühtlasi osa pikaajalisest eesmärgist luua Soomet ja kõiki kolme Baltimaad hõlmav gaasibörs.

Läti majandusministeerium on Gasumi ja Eesti Gaasi Eestis gaasibörsi loomise plaani kommenteerides varem öelnud, et niikaua kui Balti regioonis ei ole alternatiivseid gaasitarneid ja gaas tuleb üksnes Venemaalt, ei ole tõhusalt toimivast Balti gaasibörsist mõtet rääkida. Läti majandusministeeriumi teatel ühineks Läti sellise gaasibörsiga vaid juhul, kui Baltimaades on täielikult rakendatud Euroopa Liidu gaasituru reguleerimise reegleid. Samuti on ministeerium märkinud, et Balti ja Soome ühtset gaasiturgu on raske luua, kuna neil puudub otseühendus.

"Läti olukord on täna natuke teine, Lätis on aastani 2017 vastavalt erastamislepingule gaasi ainumüügiõigus Läti Gaasil. Selles mõttes ma arvan, et nad sellega [gaasibörsiga liitumisega] ei kiirusta, sest nende turg on täna suletud ja see on teistmoodi reguleeritud," kommenteeris Kotov.

Puuduva Soome-Balti otseühenduse kohta ütles Kotov, et selle taha asjad ei jää. "Kui ta ikka majanduslikult on mõistlik, küll see siis kunagi ehitatakse," lausus ta, lisades, et praegu on see küll küsitav.

Kotov viitas, et Eestiga samasugune gaasibörsi projekt on käsil ka Leedus. "Kui kunagi avaneb ka Läti turg, siis seesama platvorm võiks olla üle kolme riigi. Siis ei ole ta mitte ainult Gasumi ja Eesti Gaasi ühine, vaid seal on ka Leedu Gaas ja tulevikus eeldatavalt ka Läti Gaas."

Gasum sõlmis Leedu Lietuvos Dujosega gaasibörsi loomise eelkokkuleppe mullu novembris.

Nii Eesti Gaasi, Lietuvos Dujose kui Gasumi suuremate aktsionäride hulka kuuluvad Vene Gazprom ja Saksa E.ON.