Oktoobris Narva, Luhamaa ja Koidula maantee ning Narva raudtee piiri- ja tollipunktides üles seatud ANTS (automaatne numbrituvastussüsteem)  võetakse tollikontrolli igapäevasesse kasutusse novembri alguses.

ANTS jälgib nii Eestist lahkuvat, kui siia saabuvat liiklust, kokku üheksas tuvastuspunktis. Süsteem pildistab, registreerib ja tunneb ära piiripunkti läbivate sõidukite riikliku kuuluvuse ning numbrimärgid, samuti konteinerite numbrid.

Sisestatud kriteeriumite alusel annab süsteem häiret piiripunkti saabunud konkreetse sõiduki või veose kohta.

"Nii võimaldab ANTS idapiiril oluliselt tõsta objektivaliku kvaliteeti, mistõttu inspektor saab huvipakkuvast sõidukist signaali ka sõidukist eemal olles muid tööülesandeid täites," ütles maksu- ja tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg.

"Pärast uue süsteemi rakendamist oleme üks paremini varustatud Euroopa Liidu välispiiri riike," sõnas Järg.

Projekt on käivitatud OLAF (European Anti-Fraud Office) rahvusvahelise programmi "Pettusevastase liikluskontrollisüsteemi tugevdamine EL-i välispiiril" raames.

Uue süsteemi paigaldamine on Eestis kokku maksma läinud umbes 14 miljonit krooni, millest 25% jäi Eesti riigi kanda. ANTS-i paigaldamiseks sõlmiti riigihangete tulemusel leping aktsiaseltsiga Alarmtec. Tarkvara tootis Visy OY.

Leedu ja Läti kavatsevad juurutada sarnase süsteemi lähiajal. Soome toll on ANTS-i edukalt kasutanud juba ligi 10 aastat.

Lähitulevikus saavad süsteemile ligipääsu ka politsei- ja piirivalveametnikud.