Juba terve aasta on arenduskeskus Tehnolabor välja töötanud ja täiustanud oma kliendi Innovative Parking Solutions OÜ (brändinimega Blunavi) uutmoodi automaatset parkimisseadet, mis töötab GPS ja GSM tehnoloogial.

Tegemist on väliselt tagasihoidliku vidinaga, mis käib auto sigaretisüütaja toitepesasse. Seade saab aru, kui auto pargitakse tasulisele alale, saadab info keskserverisse ning teavitab kasutajat SMS-iga pargitud ajast ja maksumusest.

Parkimine algab automaatselt hetkest, kui autol lülitatakse süüde välja, ja lõpeb siis, kui auto uuesti käivitatakse. Kui parkimist alustada ei soovita või eelistatakse trahviga riskida, tuleb seadmel lihtsalt nuppu vajutada ja see tühistab tehingu.

Kasutatud teenuste eest saab klient kuu lõpus arve. Parkimise logiraamatut saab edaspidi jälgida ka internetist spetsiaalsest portaalist.

Eesti Päevalehele tutvustas seadet Tehnolabori tegevjuht Indrek Hirvlaan, kelle ettevõte just selliseid tellijate unistusi teoks teeb. Tema sõnul tulid ka IPS-i juhid Tehnolabori jutule lihtsalt ideega teha asi, millega saaks automaatselt parkida.

„Ja nii me siis mõtlesimegi sellise asja välja. Tootel on muidugi palju arendustsükleid ja nii oleme me ise oma autodes seadet pidevalt testinud ja parandanud,” rääkis Hirvlaan. „Loodetavasti saab seadet juba poole aasta pärast laiemalt tutvustada. Praegu tehakse tootele ilusat disaini.”

Eelleping EMT-ga

Tehnolabori juht märkis, et peale tehniliste lahenduste väljamõtlemise oli vaja neil läbi käia ka absoluutselt kõik automudelid ja testida, milline toote kuju ja asend oleks nii universaalne, et sobiks kõikide autode toitepesasse. Lisaks saab seadme liigitada rubriiki „Eesti esimene…”, sest tegemist on esimese GPS-seadmega Eestis, millel on sees elektrooniline SIM-kaart.

Kuigi Blunavi parkimisseade on juba algusest peale mõeldud suuremale turule kui Eesti ja läbis paari päeva eest ka pitching’u ehk veenmiskõne Silicon Valleys korraldatud idufirmade tutvustamisel, saab toote müügile jõudmisel sellest osa ka Eesti tarbija. Nimelt on IPS sõlminud EMT-ga eellepingu, mis näitab, et mobiilsideoperaator on sellise lahenduse pakkumisest vägagi huvitatud.

Firma tegevjuht Triin Kask viibib aga järgmised kaks ja pool kuud Silicon Valleys, et kohapeal paremini mõista, kuidas USA parkimissüsteem toimib, ja sealsest turust parem ülevaade saada.

Seekordsel tutvustusel ideele USA investoreid küll kampa ei saadud, kuid Innovative Parking Solutions on silma paistnud näiteks Tallinnas toimunud rahvusvahelisel startup-konverentsil Latitude59, kus veenmiskõnega saavutati ka esikoht. Ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) toetas firmat juba 2010. aastal ka 9500 euro suuruse teadus- ja arendustegevuse toetusega ning eelmisel aastal 4000 euroga innovatsiooniosakute toetuse raames, et teha eeluuringuid ja tehnoloogia välja töötada.



TEHNOLABOR

Mis see on?

Tehnolabor on 2011. a kevadel asutatud insenere ja muude valdkondade spetsialiste ühendav arenduslabor, mis tellija soovil leiutab ja töötab välja kliendile sobiva lahenduse.

Nii on Tehnolaboris leiutatud näiteks telefoniga juhitav pult õhksoojuspumpadele, millega saab kodu temperatuuri sättida ükskõik kuskohast maailmas. Ühtlasi saavad soojuspumpade hooldajad puldi kaudu vigadest teada seadme juurde sõitmata. Selliseid pulte müüakse juba hoolega Skandinaavias.