Märtsi alguses jõudis transiidiringkondadeni uudis, et Gazprom Nafta, varasema nimetusega Sibnefti eksportvood allutatakse Gazprom Ekspordile. See omakorda tähendab, et sisuliselt hakkab neid oligarh Roman Abramovitšile kuulunud naftavooge kontrollima Gazprom Ekspordi põhiline klient, vahendusfirma Gunvor ehk Gennadi Timtšenko.

Šveitsis asuva vahendusfirma Gunvor kaudu on seni liikunud umbes neljandik Vene eksportnaftast. Nüüd lisandub Timtšenko kontrollitava konglomeraadi enam paarikümne miljardi dollarilisele käibele veel 10 miljardit dollarit. Teatavasti müüs Abramovitš kontrollpaki Sibnefti aktsiatest 13,1 miljardi dollari eest Gazpromile (riigile) 2005. aastal ja sellesama naftajõe nüüd Timtšenko enda kontrolli alla saabki.

Timtšenko, kes on venelane ja Soome kodanik, elab Šveitsis ja laseb Gunvorit juhatada rootslasel, ise mees intervjuusid ei anna. Tegemist on nn riikliku oligarhiga, kes tagab, et Kremli huvid naftaekspordis oleksid kaitstud. Venemaa presidendi Putini teenistuskaaslane välisluurepäevilt kontrollib lisaks Šveitsi Gunvorile ka Vene Transoili, Eesti Tarconat, Soome IPP Oy-d ning kümneid teisi kompaniisid ja offshore-firmasid. Tal on toetajaid nii Eesti ametnike kui endiste KGBlaste hulgas. Gunvoriga rohkem või vähem seotud ettevõtete kaudu liigub umbes 70% Eestit läbivast naftast.