„Nii Eesti kui ka Soome sadamad võidavad, kui Kasahstani naftatooted, vili ja kivisüsi hakkavad meie koostöös Põhjamaade turule liikuma,” ütles Kasahstani Eesti-aukonsul Carl-Jüri Piht.

Soome turg on Kasahstani Soome-aukonsuli Seppo Lindroosi sõnul valmis Tallinna sadamasse veetavad Kasahstani kaubad ära ostma.

Kasahstani transpordiministri asetäitja Erkõn Dusembajev, kes eelmisel nädalal kohtus Pihti, Lindroosi ja Eesti Kasahstani-aukonsuli Bibigül Balpõkiga, on andnud korralduse luua töörühm, kes teeks ettevalmistusi kaupade veoks läbi Tallinna sadama.

Eesti sadamate suurim konkurent Kasahstani kaupade käitlemisel on Leningradi oblastisse rajatav hiiglaslik Ust-Luga sadam. Eesti sadamad pakuvad kasahhidele eelist lääne pankade paindlike rahastamisskeemidega. „Euroopa Liidus asumine tagab selle, et pärast meie tollipiiri ületamist on näiteks Deutsche Bank valmis tasuma kasahhidele kuni 80 protsenti nende kauba maksumusest,” selgitas Piht. „Raha kiire liikumine kujutab väga tugevat argumenti.”