Lennuameti peadirektor Toomas Peterson ütles BNS-ile, et leping parafeeriti ja sellega kaasnev protokoll sätestab lepingu jõustumise alates 24. aprillist.

"Teeme kõik selleks, et 3. maist lennud jätkuksid," lausus lennuameti peadirektor.

Tema sõnul lepiti Vene poolega kokku ka selles, et kui Estonian Air esitab täiendavad dokumente Fokker 50 sertifitseerimise kohta, siis on Venemaa pool valmis aktsepteerima seda lennukitööpi, mille tulemusena regulaarne lennuühendus kahe pealinna vahel võib alata 3. mail.

Valitsus kiitis Eesti ja Venemaa vahelise lennunduslepingu heaks eelmisel teisipäeval. Leping liberaliseerib kahe riigi vahelise lennundusturu sarnaselt Eesti-Soome lennundusturuga.

Parafeeritud leping määratleb, et Tallinna - Moskva liinile võivad pooled nimetada kumbki rohkem kui ühe määratud lennuettevõtte ning et peale Moskva ja Tallinna võib olla ka teisi sihtpunkte vastastikusel kokkuleppel.

Lepinguga kaasnev protokoll sätestab, et Eesti poolt on määratud ettevõteteks Estonian Air ja ELK ning Venemaa poolelt Aeroflot, millega lahendatakse senini kestnud lennunduspraktikale mitteomane situatsioon, et ELK ja Aeroflot jagasid koodi Moskva ja Tallinna vahel, kusjuures ELK ei olnud määratud liinile kummaltki poolt.

Lepingus on fikseeritud ka sätted tariifide, tollimaksude, lennuettevõtjate äritegevuse, konsultatsioonide läbiviimise ja vaidluste lahendamise kohta.

Lepingu eelnõu on kooskõlastatud mõlema riigi lennundusvõimude poolt tänavu 14. jaanuaril.

Lennuühendus Moskvaga katkes kuu algul, kui Venemaa ei kinnitanud Estonian Airi suvist lennuplaani. Vastukaaluks ei andnud Eesti pool liiniluba Eesti Lennukompaniile, kes on Aerofloti partner.