Kalaliidu tegevdirektor Valdur Noormägi ütles ETAle, et seni on Eesti kalatöötlejad eksportinud Ameerikasse suhteliselt väikesi koguseid, võrreldes näiteks Euroopa Liitu ekspordituga. Kalaliidu ettevõtete eelmise aasta käive oli kokku 1,5 miljardit krooni, USAsse läks 25 miljoni krooni eest toodangut, Euroopa Liitu 400 miljoni eest.

Praegu eksporditakse USAsse külmutatud ahvena- ja kohafileed ning konserve. Ameerika on Eesti firmadele uus turg, uuele turule sisenemine võtab alati aega, nentis Noormägi.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel kinnitas ETAle, et ameeriklaste reedel lõppenud visiidi üldhinnang oli positiivne, seda nii ettevõtete kui riikliku poole osas. Raporti lubasid ameerika inspektorid esitada juuni lõpuks.

Pärtel märkis, et inspektorite jah-sõna annab Eesti toodangule rohelise tee Ameerika turule. Visiidi üks positiivne tulemus oli see, et oluliselt lihtsustub piiriületuskord Eesti kalatoodete jaoks. Näiteks ei võeta igast partiist enam proove, kuna riigi poolt väljaantavate garantiide või sertifikaatide usaldusväärsus on väljaspool kahtlust.

Noormägi rääkis, et praegune ameeriklaste Eesti-visiit sai teoks tänu sellele, et Eesti kalaettevõtted osalesid üle-eelmisel aastal Bostoni messil, mis on Ameerikas üks suuremaid kalamesse. Pärast seda suurenes Eesti eksport Ameerikasse tunduvalt ning ameeriklaste huvi Eesti kala vastu kasvas. Noormägi sõnul olid külaliste muljed siit paremad, kui nad ise loota oskasid.

Inspektorid kontrollisid, kuidas on tagatud seadusega toiduohutus, milline on selle seaduse üle kontroll ja täitmine. Noormägi sõnul tehti ka märkusi. Näiteks ütlesid inspektorid, et Eesti peaks kehtestama värske kala standardi. “Oleme ses küsimuses mitu korda valitsuse poole pöördunud, aga nad pole vedu võtnud,” tõdes Noormägi.

Noormägi sõnul usub ta, et Eesti kalaeksport Ameerikasse kindlasti suureneb.