Praegune absurdselt kõrge elektrihind on erakonna hinnangul veenvaks tõestuseks, et elektriturg ei ole mitte avanenud, vaid tarbijad on jäetud monopoolsete suurtootjate kuritarvitada.

„Meile räägiti muinasjutte, kuidas turusurve hoiab elektri hinna all ja eriti suvel on see imeodav,“ selgitas erakonna esimees Mart Helme. „Nüüd me siis näeme, kuidas elektritootjad manipuleerivad karistamatult turgu, tekitades meelega elektri puudujääki samaaegsete remontide ja väidetavate avariisulgemistega. Valitsus laiutab ainult käsi, kuidas küll odav elekter Põhjamaadest meile ei jõua ja kuidas Läti-Leedu kaitsevad oma siseturgu, ajades sellega meil elektri kalliks," märgib Helme erakonna pressiteates.

Isegi pime ja loll peaks Helme sõnul nägema, et olukord, kus vaesed eestlased peavad maksma soomlastest või rootslastest kaks-kolm korda kallimat elektri hinda näitab, et mingit elektriturgu ei ole, börs ei toimi ja eesti inimesed kannatavad monopolide karistamatu väljapressimise käes.

"Meie erakonna seisukoht on algusest saadik olnud: elektri turgu sellisel kujul avada ei tohi, sest see toob kaasa inimeste elatustaset ja eesti majandust ruineeriva elektrihinna tõusu. Tulemuste eest vastutab valitsus ja eelkõige Juhan Parts, kes tuleks ametist tagandada,“ ütleb Helme.

Konservatiivne Rahvaerakond leiab, et halvasti läbi mõeldud ja ettevalmistatud elektrituru nii-öelda avamine tuleb lõpetada, elektri hind Eestis uuesti riikliku kontrolli alla võtta ning elektri eksport riiklikuks monopoliks muuta.