Eesti personalivaliku ja -koolituse turgu ootab ees suur kasv, mille summaarne maht moodustab tänavu umbes 130 miljonit krooni.

PRO Konsultatsioonide tegevdirektori Mait Raava hinnangul kaldub koolitusturu trend lähiajal kasvu suunas. Personaliarendusturg hakkab Raava sõnul kasvama järgmisel aastal.

Koolitusturg kahekordistunud

Koolitusturg on viimase kolme aastaga kasvanud üle kahe korra, tõdes Raava. Raava sõnul on firmad jõudnud faasi, kus konkurentsitingimustes vajatakse professionaalset personali ning tõhusat meeskonnatööd. Raava tõi esile ka koolitusfirmade spetsialiseerumise. "Mitut asja hästi teha on võimatu ja spetsialiseerumine on ainus tee jõudmaks tippu," sõnas Raava.

Ka AS Fontes PMP juhatuse esimehe Tõnis Arro sõnul on koolituse osakaal turul jätkuvalt kasvanud. Arro hinnangul ulatub koolitusturu maht 100 miljoni kroonini.

Personalivaliku osas on tema sõnul turu maht 20 miljonit krooni. "See on nii alla kui üle hinnatud," lisas ta.

"Investeeringud jätkuvad ja firmad laienevad," ütles Arro koolituse mahu suurenemist hinnates.

Arro sõnul on pooled Fontese klientidest välisfirmad. Ta lisas, et arenevad Eesti firmad lähevad ka naaberturgudele, kus nad kasutavad personali valikul ja koolitamisel siinsete personaliarendusfirmade teenuseid.

PRO Konsultatsioonid keskendub koolitusele

Personaliarendusfirma PRO Konsultatsioonid loobub personalivaliku teenuste osutamisest ja keskendub edaspidises tegevuses ainult koolitusele.

PRO Konsultatsioonide tegevdirektori Mait Raava sõnul loobub firma personalivaliku teenuste pakkumisest, kuna turuliidriks saamine nõuab kogu potentsiaali koondamist ühele valdkonnale.

Raava tõdes, et PRO Konsultatsioonidele on kasumit tootnud nii personalivalik kui koolitus, kuid käibes on koolitus olnud progresseeruva kasvuga. "Turu trend kaldub koolituse kasvu suunas," ütles Raava.

"Organisatsioonid ja nende vajadused kasvavad kiiresti ning meie ülesandeks on turu nõudmistega kaasas käia."

Raava hinnangul on PRO Konsultatsioonidel Eestis viieprotsendiline turuosa. Firma eelmise aasta brutokasum oli 230 000 krooni. Raava prognoosis tänavu kasumi kahekordistumist.

PRO Konsultatsioonide mullune käive oli 2,8 miljonit krooni, millest 70 protsenti moodustas koolitus.

Tänavune käibeprognoos ulatub Raava sõnul nelja miljoni kroonini.

Baltic News Service