Eelnõuga võetakse üle Euroopa Liidu direktiiv ja viiakse Eesti õigusse sisse Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) finantskontode maksuteabe automaatse vahetuse standard, teatas rahandusministeerium.

Eesti maksu- ja tolliamet saab eelnõuga ülesande vahetada teiste Euroopa Liidu riikidega ja OECD standardiga ühinenud riikide maksuametitega teavet nende riikide maksuresidentide finantskontode kohta. Maksualase teabe vahetamine aitab võidelda maksudest kõrvalehoidmise ja maksude vältimisega.

Teabevahetus puudutab välisriikide residentidest füüsiliste ja juriidiliste isikute finantskontosid, samuti muude juriidilise isiku staatuseta ühenduste kontosid. Finantskontod on kõik kontod, mida kasutatakse tulude hoidmiseks või tulude teenimiseks, lisaks elukindlustuslepingud. Andmeid kasutatakse eelkõige riskianalüüsiks.

Andmeid edastatakse vaid välisriikide residentide (isikute) kohta. Eesti inimesi, kellel välisriigi finantsasutuses/pangas kontot pole, seadusemuudatus ei puuduta.

Eesti finantsasutuste jaoks algab aruandluskohustus 2015. aasta lõpust, mil on vaja fikseerida finantskontode kogujäägid ja koguväärtused ning kindlaksmääramiseks vajalik valuutakurss. Esimest korda esitavad finantsasutused kontosid puudutava teabe 2017. aasta juunis ning maksuhaldur saadab teabe edasi sama aasta septembris.

Eesti on koos üle 60 riigiga allkirjastanud ülemaailmse finantsteabe automaatse vahetamise leppe. Eesti õigusse on varem üle võetud ka USA maksukuulekuse seadusest (FATCA) tulenevad nõuded, mille kohaselt edastab MTA üks kord aastas maksuinfot USA-le ja saab vastu Eesti maksuresidente puudutavat finantskontode teavet.