Raport Doing Business hindab, kui läbipaistvaks ja lihtsaks on riik teinud keskmise suurusega ettevõtete rajamise ja tegevuse. Ühtlasi arvestatakse, kui lihtne on inimesi tööle võtta, kui tõhusalt toimivad kohtud ja registrid (see on oluline kinnisvara omaniku vahetamisel ja pankrotimenetluse puhul), kui lihtne on saada ehitusluba ja makse maksta.

Lihtsamaks muutus raporti järgi Eestis aastaga kinnisvara omaniku vahetamine ja äri sulgemine. Veel tõstab raport esile, et mullu läbi viidud ettevõtete küsitluste järgi arvas vähem kui 6 protsenti ettevõtetest Eestis, Sloveenias ja Slovakkias, et asjade sujumiseks tuleb teha "mitteformaalseid makseid", samas kui 2005. aastal pidas sääraseid makseid vajalikuks Eestis 18 protsenti, Sloveenias 14 protsenti ja Slovakkias lausa 33 protsenti.

Tabeli esikümme jäi stabiilseks – Singapurile järgnevad Uus-Meremaa, Hongkong, USA, Suurbritannia, Taani, Iirimaa, Kanada, Austraalia ja Norra. Tähelepanu väärib, et Saksamaa ärikeskkond on paranenud, jõudes 25. kohale. Leedu on 26. ja Läti 27. kohal.

Gruusia on aastaga äritegevuse lihtsuse edetabelis roninud koguni viis kohta, jõudes 11. kohale, ja jätnud seljataha Soome, Jaapani, Islandi, Saudi Araabia ja Tai.

Uus saneerimismenetlus võib aidata rohkematel ettevõtetel pankrotti üle elada

Kriisiaeg on sobib hästi selleks, et teha ettevõtlusseadustes reforme: Prantsusmaa ja Saksamaa olid esimesed riigid, mis tegid ümber oma pankrotiseadused, nii et ettevõtjad kriisiga paremini toime tuleksid. Samuti jõustus uus pankrotiseadus Lätis 2008. aasta jaanuaris ja Leedus sama aasta juulis.

Raport peab positiivseks arenguks asjaolu, et Eesti uus saneerimisseadus, mis jõustus mullu detsembris, kehtestas saneerimismenetluse, millega pankroti äärel ettevõtted saavad võimaluse oma äri ümber korraldada, võlakohustused ümber struktureerida ja ette võtta teisi meetmeid, et oma rahalist tervist taastada ning kasumisse jõuda. Saneerimismenetlus võib päästa ettevõtteid kohe võlausaldajate küüsi langemast, nii et nad ei pruugigi kohe oma vara müüma hakata.

Pankroti üle elavate ettevõtete määr on Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias üsna madal, 32 protsenti. Seda eriti võrrelduna 69 protsendiga, mis on üle ilma rikkaid riike – sealhulgas peagi ka Baltimaid – koondava koondava Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) keskmine.