Sloveenia transpordiministri Peter Gašperšiči on veendunud, et Adria Airways hakkab EL-i uue lennundusstrateegia toel tublisti kasvama ning firma jaoks on avanemas mitmed uued võimalused, vahendas STA.

Gašperšiči sõnul otsib Ungari hetkel mitmele riiklikult doteeritavale liinile vedajat ning Adria Airways võib suure tõenäosusega madjaritega nii mõnegi hea tehingu teha.

Ungari lennundusturg elas üle suure šoki pärast seda kui rahvuslik lennufirma Malev 2012. aastal Estonian Airile sarnase mustriga pankrotti läks. Praeguseks on olud aga teised ning möödunud nädalal läbis Budapesti lennujaama tänavune kümnemiljones reisija, mis on ajalooline tulemus, sest mitte kunagi varem pole seda õhuväravat ühes aastas nii palju inimesi kasutanud.

Uudis võimaliku Ungarisse laienemise kohta tuleb üsna lühidalt pärast seda kui sloveenlannast Euroopa Komisjoni traspordivolinik Violeta Bulc kutsus kõiki Sloveenia lennundussektoriga seotud osapooli töötama selle nimel, et riik muutuks regiooni lennundusturul arvestatavaks tegijaks.

Minister Gašperšiči on veendunud, et Sloveenia lennundus võiks veel jõudsalt kasvada. Näiteks Ljubljana lennujaam on juba erastatud ning reisijate- ja kaubaveomahud tõusevad.

Siiski on Sloveenia valitsuse jätkuv prioriteet Adria Airwaysi müümine. Väidetavalt on leitud juba mõned potentsiaalsed investorid, kes on riigile kuuluva 91,6 protsendilise osaluse omandamise vastu huvi üles näidanud.

Rahalises mõttes on Adria Airwaysi olukord väga kehv ning veel detsembri jooksul peaks tulema otsus selle kohta, kas riik annab lennufirmale erakorralist abi. Adria Airways teatas juba oktoobris, et vajab talve üleelamiseks 8 miljonit eurot lisaraha. Praeguse seisuga on pigem tõenäoline, et otsus tuleb lennufirma jaoks positiivne.