Kogu liisinguturu portfell on Eesti Panga andmetel 2013. aasta juunikuu lõpuks kasvanud 6,7 protsenti, võrreldes 2012. aasta juuniga kuuga ning jõudnud vastavalt 1,6 miljardi euroni.

"Tänavu on liisinguturu uusmüük küll langenud 11 protsenti, kuid languse põhjuseks on peamiselt varasemast vähem tehtud vaguni- ja veeremitehingud, kuna investeerimisvajadus selles valdkonnas sai küllaltki suures mahus eelmisel aastal rahuldatud. 2012. aasta esimese kuue kuuga tehti turul taolisi tehinguid 58 miljoni euro ulatuses, tänavu kõigest 13 miljoni euro eest," ütles SEB Liisingu juhataja Ainar Leppänen.

"Sama mahukate investeeringute korral võinuks uusmüügi maht olla eelneva aastaga ligilähedasel tasemel. Siiski ei saa tähelepanuta jätta asjaolu, et ka seadmeliisingu uusmüügi maht on möödunud poolaastal langenud pea 6 protsenti. Kusjuures olulistest varagruppidest enim, 48 protsenti, on vähenenud tootmisseadmete liising," lisas Leppänen.

Leppänen ütles, et võtmenäitajate poolest on liisinguturg jõudnud 2004.-2005. aasta tasemele ning prognooside kohaselt lõpeb liisinguturu uusmüük käesoleval aastal väikese langusega.

Aktiivne tegevus käib aga sõiduautode varagrupis. Koos automüügi kasvuga on kasvanud autode liisimise osakaal, jõudes esimese poolaastaga 173,2 miljoni euroni, mida on 7,6 protsenti rohkem aastatagusest tulemusest, sõiduautode liisingu uusmüük moodustas 2013.a. kuue kuuga 45 protsenti kogu liisinguturu uusmüügist.

Eraldi tasub välja tuua eraisikute mitte-väikekaubik sõidukite liisingu kasvu, mis 2012. aasta esimese poolega võrreldes kasvas 20 protsenti. Teine oluline tõus uusmüügi liisinguturul on toimunud põllumajandustehnikas, kus käesoleva aasta esimese kuue kuuga tehti liisingutehinguid 60,6 miljoni euro väärtuses, mida on 27 protsenti rohkem kui 2012. aasta esimese kuue kuuga.