“Mis vormis majandusminister seda teeb, pole veel kindel, aga igal juhul on selline punkt valitsuse päevakorras,” ütles BNS-ile valitsuse pressibüroo direktor Kaarel Tarand.

Peaminister Mart Laari majandusnõunik Kersti Kaljulaid kinnitas BNS-ile, et valitsus hakkab teisipäeval elektrijaamade erastamise küsimust arutama ja otsustab erastamise jätkamise või mittejätkamise. Ka tema sõnul teeb ettepaneku otsuse kohta majandusminister Henrik Hololei.

Kaljulaid ei kinnitanud otse, et valitsus erastamisprotsessi peatab. Ta märkis samas, et elektrijaamade erastamisprotsessis võetava laenu mandaatleping on lõppenud ning täitmata on erastajaga sõlmitud kokkulepe, mille kohaselt vastutab NRG tehingu rahastamise eest.

Kaljulaid ja peaminister Mart Laar selgitavad elektrijaamade erastamisel tekkinud olukorda esmaspäeva õhtul ka Isamaliidu juhatuses.

NRG alustas Eesti valitsusega kõnelusi osaluse omandamiseks elektrijaamades 1995. aasta sügisel. 2000. aasta augustis sõlmisid pooled tehingu põhitingimuste kokkuleppe. Põhitingimuste kokkulepe kaotas kehtivuse möödunud aasta lõpul.

Kokkuleppe kohaselt oleks NRG 70 miljoni dollari ehk 1,25 miljardi krooni eest omandanud 49 protsenti Narva Elektrijaamade aktsiatest ning oleks enda poolt tehtavatelt investeeringutelt 15 aasta jooksul teeninud tulu keskmiselt 12 protsenti aastas.