"Poola on aru saanud et ilma välistööjõuta riik hakkama ei saa ja on lülitanud nn Ukraina töötajate paketi majanduse üldise abipaketi osaks. Ootaks meie valitsuselt samasugust initsiatiivi," kutsub Strastin üles.

Tuleb välja, et meie suuremad maasikakasvatajad, kes kasutavad ca 80-100 võõrtöölist hooajal ettevõtte kohta, on üritanud esimeste turule tekkinud koondatud kohalike inimestega kokkuleppeid sõlmida, aga tulutult.

"Vastused on järgnevad: saan tulla kella 9-14-ni laste tõttu, saan tulla 3 päeva nädalas, saan tulla 2 nädalaks jne. Masendav. Stabiilsus puudub. Inimlikult arusaadavad põhjused, aga sellise töötajaga saaki ei korista ning põllutöid ei tee. Ka tükitöö alusel makstav palk ei motiveeri. Enamus meie inimesi lihtsalt ei taha rasket tööd põllumajanduses teha," nendib ta. Meie aiandussektoris saab tööd ca 1500 hooajatöölist igal aastal.

Strastin ütleb veel, et kõik põllumajandusse hooajatöödele palgatavad välismaalased töötavad siin töölepingu alusel, nad toovad Eesti riigieelarvesse maksuraha. "Sellest miskipärast ei taheta rääkida," ütleb mees.

2017. aastal valiti rahvapõllumeheks AranFarmingu omanik, maasikakasvataja Paavo Otsus.

Mida siis Poola teeb?

Reuters annab teada, et Poola kavatseb tõesti pikendada seal töötavate ukrainlaste tööviisasid. Sellise palve esitasid ettevõtjad, kes soovivad ukrainlasi kasutada justnimelt hooajatöödel.

Meetmed on tõenäoliselt homme välja käidavast 51 miljardi dollari suurusest koroonaga võitlemise paketist.

Poolas elab või töötab hinnanguliselt kaks miljonit ukrainlast. Paljud ukraina töötajad, kes aitavad lappida auke, mis tekivad ehituses ja põllumajanduses, sisenevad Poolasse ajutise viisaga mõneks kuuks korraga ja siis pöörduvad koduriiki tagasi.

Eelmisel nädalas sulges Poola piirid, et koroonaviiruse levikut ohjeldada. Praegu on teada, et piirid on kinni vähemalt aprilli keskpaigani.

Peaaegu 30 000 ukrainlast on püüdnud Poolast pärast eelmist pühapäeva lahkuda, ütles Poola piirivalve esindaja Reutersile.

Poola otsus tuleb pärast seda, kui Saksamaa põllumajandusminister Julia Kloeckner ütles teisipäeval, et tal on kavas töötada välja meetmed, mis garanteeriksid välismaalt tulnud hooajatöölised saaksid siiski Saksamaa põldudele tulla.