Ettevõtjate hinnangul hulbib Eesti majandus eesmärgitult nelja tuule meelevallas ja valgekraesid on liiga palju, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kui enne oli selge visioon liituda Euroopa Liidu ja NATO-ga, siis nüüd on visioon hägustunud ja keegi ei suuda järgmist eesmärki väljendada,” ütles ehitusmaterjalitootja maxit Estonia tegevjuht Viktor Valkiainen. “Tegelikult pole sellist valitsustki, kes seda teha saaks, valitsused ju vahetuvad pidevalt.”

Järgmine eesmärk võiks Valkiaineni sõnul olla EL-i keskmiste sissetulekute taseme saavutamine. Selleks tuleb kasutada nutikalt seda raha, mida EL Eestile fondidest pakub.

Valkiainen tunnistas, et oskustööjõu turul on ettevõtjate konkurents tihe. Nii ei leia näiteks Eesti keskmise palga eest töölisi isegi Maxit Estonia äärealal paiknevasse Häädemeeste tehasesse.

Eesti teed ei ole Valkiaineni sõnul viletsad mitte tee-ehituse rahanappuse, vaid riigihangete vähempakkumiste tõttu. Võidab see, kes ehitab odavamalt, ja ametnikud kardavad korruptsiooni kahtluses kallimaid pakkumisi eelistada.

Praegu on tööturul oskustöölisi vähem kui valgekraesid ning suuremad tööstusinvesteeringud jäävad tööjõu nappuse tõttu pigem siia tulemata.