Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts allkirjastas reedel käskkirja, millega kinnitas hotellidele ja motellidele uued järgunõuded ehk nn tärnisüsteemi. Tärne hakkab järgneval viiel aastal välja andma Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHRL), kelle ülesanne on Hotelstars Unioni süsteem Eestis ka juurutada, teatas ministeerium.

„Turismiteenuste arendamisel tuleb peamiselt rõhuda kvaliteedi tõstmisele ning usalduse suurendamisele välisturistide silmis, et parandada meie turismisektori potentsiaali välisturgudel,“ kommenteeris Parts. „Uus järgusüsteem annab kindluse, et näiteks neljatärni hotell Tallinnas on samaväärne neljatärni hotelliga Berliinis ja vastupidi.“

Uue süsteemi peamine erinevus Eestis täna kasutusel olevaga on oluliselt enama tähelepanu pööramine teenuste kvaliteedile ning suurem paindlikkus. Kui praegu peab hotell tärni saamiseks täitma kõik ette nähtud nõuded ning kasvõi ühe kriteeriumi puudumisel järku ei anta, siis Hotelstars Unioni järgunõuded koosnevad miinimum- ja valiknõuetest. Järgu saamiseks tuleb täita kõik miinimumnõuded ning valikuliste nõuete hulgast on tarvis juurde koguda kindel hulk punkte.

Praegu on Eestis 28 järguhotelli, neist neljal on viis, kümnel neli, 13-l kolm ja kahel kaks tärni. EHRLi eesmärk on järgmise viie aasta jooksul järguhotellide arvu kahekordistamine.

Euroopa Hotellide ja Restoranide Liitude Assotsiatsiooni eestvedamisel välja töötatud Hotelstars Union järgusüsteem on tänaseks kasutusel Šveitsis, Austrias, Saksamaal, Ungaris, Tšehhis, Hollandis ja Rootsis ning üleminekut uuele järgusüsteemile kavandavad ka Läti ja Leedu. Euroopa ühtse järgusüsteemi järgi on klassifitseeritud juba 17 000 hotelli seitsmes riigis.

EHRLil on olnud õigus hotellidele ja motellidele järke anda alates 2006. aasta maist. Minister pikendas seda oma käskkirjaga 2016. aasta 1. maini. Lisaks hotellile ja motellile saab täna järku taotleda ka külalistemajale, hostelile, puhkemajale, puhkekülale ja -laagrile ning kodumajutusele. Viimaste puhul on järgu andmise õigus MTÜ-l Eesti Maaturism.