Intelligentse kodu ja kontori põhimõtete järgi peaks võimalikult paljud kodus elektrit tarbivad süsteemid või seadmed olema omavahel ja internetiga ühendatud. Seda seepärast, et eraldi tegutsevad süsteemid võivad üksteisele vastu töötada, lisaks sellele võib paljude erinevate seadmete eraldi juhtimine ka üpris tüütuks kujuneda.

?Üksikute alamsüsteemide tööd peab juhtima või vähemalt jälgima üks keskne süsteem,? on intelligentse kodu kontseptsiooni välja töötanud telekommunikatsiooniärimees Neeme Takis kindel. Maja või korteri valvesüsteemi, valgustuse, lukkude jälgimine ja juhtimine üle interneti on kontseptsiooni tavalisim rakendus.

Rõhk ei ole Neeme Takise nägemuses aga mitte koduste süsteemide kaugjuhitavusel vaid sellel, et tark kodu langetab iseseisvalt otsuseid. Võimalus saunakeris või praeahi neti kaudu juba tunnike enne tööpäeva lõppu sisse lülitada on küll olemas, kuid see ei ole peamine. Tark kodu teab, et pimedatel õhtutel on hea mõte akendel kardinad ette tõmmata ning tubades, kus kedagi ei ole, tuled kustutada. Analoogseid lugusid leiab ka intelligentse kontori kirjeldamiseks. Yoga Intelligence juhatuse liige Raivo Raestiku sõnul hõlmab intelligentse kontori lahendus näiteks hoone turvalisust, läbipääsuõiguste jagamist, seadmete juhtimist ja kõikvõimalike mõõdikute näitude automaatset kogumist.

Intelligentse kontori ja kodu ideede ellu rakendamiseks Neeme Takis ja Yoga Intelligence seljad kokku panidki.

Väliskapital sisse

Heale ideele vaatamata eestlased oma vahenditega veel maailma vallutada ei taha. ?Rahvusvaheliselt läbilöögivõimelise toote tekitamine väikeses perefirmas ei ole reaalne,? viitab Takis kapitali kaasamisele väljastpoolt. Küsimuse peale, kas punti võetakse välismaised investorid või Eesti omad, mees vaid naeratab ja ütleb, et raha on raha. Igatahes lähema paari aasta jooksul peaks intelligentse kodu ja kontori süsteem müügiküpseks saama.

Kavas on prioriteetsema piirkonnana sihikule võtta Lääne-Euroopa ning lahendust edasimüüjate võrgu kaudu turustama hakata. Kuna integreeritud kodu või kontori süsteem hakkab maksma vähemalt sada tuhat krooni, siis kuulub selle paigaldamine eelkõige spetsialistide töövaldkonda. Kui seni said intelligentse kodu ja kontori lahendust nautida vaid uut maja ehitavad inimesed, siis Yoga poolt arendatav süsteem teeb eelpool kirjeldatud mugavuste nautimise võimalikuks ka juba valmis majade omanikele.

Eestlased loodavad tootele menu, kuid liiga julget optimismi üles ei näidata. Edu võib sõltuda ka sellest, mida teevad tänased hooneautomaatikaseadmeid ja -süsteeme tootvad suurkontsernid, mille hetkel kättesaadav toodang jätab Takise hinnagul oma omaduste ning eriti integreeritavuse poolest soovida. Info kogumise ja väljastamise platvormile esitas Yoga Intelligence ka patenditaotluse. Siiski planeerib Yoga Intelligence meeskonna kiiret laienemist, muuhulgas asub sinna juhatuse liikme ja arendusjuhina tööle ka Neeme Takis.

Õige partneri otsingud

?? Takis räägib elavalt, kuidas ta intelligentse kodu väljatöötamiseks loodud perefirmaga ITvilla OÜ erinevatest maailma otstest kõikide parameetrite poolest sobivaid sobitusseadmeid (I/O-kontrollereid) otsis. Kahjuks tulutult.

?? Sobiva arendamisjärgus toote leidis mees hoopis Eestist, firmast Yoga Intelligence, kes tegeleb intelligentse kontori väljatöötamisega. Kuna erinevused kodu ja kontori vahel on automatiseerimise ja süsteemide sidestamise seisukohalt piisavalt väikesed, tasus ideed ja ressursid parema ja kiirema tulemuse nimel ühendada.

?? Esmatähtsa ülesandena asutakse laiendama Yoga Intelligence poolt välja töötatud universaalse I/O-kontrolleri koostöövõimet kõrgema taseme juhtserveritega ning tehisintellekti tarkvaraga.