Populaarne muusikafailide vahetusprogramm Napster, mille sulgemist taotlevad mitmed Ameerika plaadifirmad ning artistid, on Eesti artistide seas heas kirjas ning selles nähakse võimalikku reklaamikanalit.

USA apellatsioonikohus saatis esmaspäeval Napsteri kohtuasja uuele läbivaatamisele madalama astme kohtusse, mistõttu lähinädalatel ei tohiks Napsteri kasutajate jaoks midagi muutuda. Samas leidis apellatsioonikohus, et Napster on rikkunud autorikaitseseadusi ja seetõttu võidakse ühe variandina tasuta failide vahendamine tulevikus üle kogu maailma lõpetada.

MUUSIKA EEST EI PEA ALATI MAKSMA. “Muusika pole piim ja leib, mille eest peab ilmtingimata maksma,” ütles ansambli 2 Quick Start solist Pearu Paulus Ta pole Napsteri kohta negatiivseid hinnanguid kuulnud ka teistelt Eesti artistidelt.

Eesti Autorite Ühingu esimees Kalev Rattus kinnitas, et ükski Eestis tegutsev autor või artist pole veel Napsteri või mõne muu muusikavahendaja vastu pretensioone esitanud.

NETIS TEHAKSE NIME. “Eesti on nii väike, et mitmed meie muusikud on valmis omale nime tegemise eesmärgil nahast välja pugema,” sõnas Rattus.

Aktiivse Napsteri kasutaja Andruse sõnul kasutab ta programmi, kuna sealt on võimalik saada endale meelepärast ja mõnel juhul ka plaadipoest kättesaamatut muusikat. “Siiani olen kõik soovitu saanud,” märkis Andrus. Ta ei osanud öelda, kui palju ta raha kokku on hoidnud.

”Praegu on selline olukord, et õigus sörgib väljakujunenud asjadel lihtsalt järel,” ütles Rattus. Tema sõnul oleks Napsteril kasutajaid ka siis, kui see tasuliseks muudetakse. Kasutajate hulk oleneks sellest, millised oleksid hinnad. Kui palju võiks Eestis olla Napsteri kasutajaid, autorite ühingul andmed puuduvad.