?? Kust tuli idee või impulss minna välismaale õppima?

Pärast keskkooli õppisin kaks aastat pedagoogikaülikoolis sotsioloogiat ja sotsiaaltööd. Algul ei olnud ma nende õpingute suhtes väga entusiastlik, kuid kahe aasta jooksul tekkis sügavam huvi ja tahtmine minna õppima kuhugi, kus oleks kõik need sotsiaalteoreetikute raamatud kättesaadavad, millest loengutes räägiti. Kandideerisin mitmesse Inglismaa ülikooli, Durhamist sain stipendiumi ja otsustasin sinna minna. Kevadel lõpetasingi seal sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika õpingud.

?? Mida see aeg sulle peale teadmiste on andnud?

Suhtlemine on meeletult mõttemaailma avardanud. Suhtlesin Durhamis palju teiste välistudengitega, näiteks usbekkide, sudaanlaste, omaanlastega. Kui enne jätsid maailmapoliitika uudised mind külmaks, siis nüüd tekkis nende inimeste kaudu teatud kontekst ja huvi maailmas toimuva vastu on hoopis sügavam. Uute inimestega suhtlemine ongi palju arendanud. See sunnib oma seisukohti kujundama ja mõtteid väljendama. Kui elus midagi ei muutu, elad automaatselt ning ei õpi iseennastki tundma.

?? Mida sa nüüd lähed õppima?

Alustan Oxfordis magistriõpinguid võrdlevas sotsiaalpoliitikas. Spetsialiseerun tervishoiupoliitikale ja plaan on uurida alternatiivmeditsiini kasvavat osakaalu riiklikes tervishoiusüsteemides. Olen ise alternatiivmeditsiini hobi korras õppinud juba viimased neli aastat. Nüüd on võimalik seda teemat laiemalt vaadata. Peangi selle suve suurimaks võiduks, et sain Oxfordi kaudu stipendiumi mitte väga tavapärase teemaga tegelemiseks.

?? Kui palju õppimine Inglismaal maksab?

Arvestatakse, et aasta Oxfordis õppimist maksab õppemaksu ja elamisega kokku ligikaudu

230 000 krooni (14 700 eurot). Summa sõltub muidugi elustiilist, mida harrastada. Mina sain neljaks aastaks stipendiumi, mis katab natuke üle poole kuludest.

?? Kuidas finantseerid õpinguid?

Olen kasutanud kõiki võimalusi ? Eesti õppelaenu, stipendiume, laenanud tuttavatelt ja vanemad on toetanud. Aga esimest korda Inglismaale minnes ei olnud mul tegelikult ikkagi kogu raha koos. Esimesel aastal elasin ühes peres, kus hoidsin lapsi, mis võimaldas väga odavalt ära elada.

?? Kuidas suhteliselt suurte laenude võtmine mõjutab su valikuid tulevikus?

Õpingute lõpetamise järel töötan tõenäoliselt mõned aastad välismaal, et laenud tagasi maksta. Aga see ongi see, mida ma niikuinii teha tahan. Ma ei tunne, et need laenud vähendaks mu valikuvõimalusi. Pigem avab hea haridus uusi uksi. Õppimine tähendab eelkõige mõtlemise arendamist. Ma omandan tehnikad ? õppimisharjumus, arenemis- ja kohanemisvõime ?, mida saan hiljem igal pool rakendada.

Miljoni krooniga välismaale õppima

?? Eesti noored ei pelga investeerida sadu tuhandeid kroone laenuraha haridusse. Kristi Lehtis (26) on lõpetanud TÜ õigusteaduskonna. Inglismaal omandas ta kaks magistrikraadi: Notre Dame ülikoolis õiguse ja Londoni majanduskoolis (LSE) Euroopa õpingute alal. Praegu töötab ta Tallinnas advokaadina.

?? ?Läksin Inglismaale ajal, mil rahastamisvõimalusi oli vähem ja infot stipendiumide kohta raske leida. Võtsin Eestis õppelaenu, tavalist pangalaenu ja vanemad toetasid. Teise kraadi tegemiseks sain osalise stipendiumi. Aga ikkagi oli mul kohale minnes raha ainult esimeseks semestriks koos. Edasi laenasin raha ülikoolilt ja töötasin kooli kõrvalt,? räägib Lehtis. ?Kas osta uus korter või omandada kraad või kaks välismaal? See on prioriteetide küsimus. Pigem õppida, ja soetada korterid-autod natuke hiljem. Lisaks saab veel kogemusi ja kontakte, mis ei ole rahasse ümber hinnatavad.?

?? Lehtis arvab, et laenamine pole nii suur risk nagu üldiselt arvatakse. ?Suhtlesin Inglismaal päris paljude seal õppivate eestlastega ja keegi neist pole laenu tagasimaksmisega jänni jäänud. Tean paari poissi, kes võtsid konkreetselt miljoni laenu, et MBA ära teha. Üks neist töötab praegu Inglismaal investeerimispankurina ja on tõenäoliselt ammu kõik võlad ära maksnud.?

?? Muidugi peab olema valmis kõige mustemaks variandiks. Et näiteks ei leia erialast tööd ja peab lihttööga raha tagasi teenima, lisab Lehtis. ?Ma ise arvestasin, et selleks oleks kulunud Inglismaal kuskil paar aastat. Mitte üldse kõige hullem variant.?