Teist aastat sihtasutuse Archimedes eestvedamisel toimunud ettevõtlusprogrammis osales 25 tööd, millest võitjate ringis hiilgasid 15. Ärileht tutvustab nelja toimetuse arvates huvitavamat saavutust.

Disaini kingad ise

Eripäraste jalavarjude disainimisega tuntust kogunud Kaspar Paas hoidis lippu kõrgel ka sellel konkursil. Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini tudeng tuli välja ideega vahetatavate taldade ning kingapealsetega jalavarjudest. Nii taldu kui ka kingapealseid saab vahetada spetsiaalse luku abil ning seda nii sageli kui vaja. Selleks on vaja vaid paar kingi ja paar lisapaari kingapealseid. ?Igaüks saab sobivaid taldu ja pealseid kokku sobitades disainiga tegeleda,? selgitas Paas. Idee turustamise koha pealt Paasil veel väga selget nägemust pole. Samas plaanib noormees eksklusiivsete jalanõude tootmise ja müügi suhtes konkursi auhinnakoolituselt, kus ärigurud noortele ettevõtjatele loengut tulevad pidama, ideid ammutada.

Marko Daljajevi ja tema kolleegide idee viljaks on ?nutikas skänner?, mis nii masina kui tarkvara poole pealt paberitele märgitud info lisaks arvutisse tõmbamisele üle suudab töödelda. ?Antud leiutis kaotaks inimlikud vead, mis näiteks andmete sisestamisel tekivad ja muudaks kogu andmete töötlemise protsessi kiiremaks,? tutvustas Daljajev idee eeliseid. Kui maailmas unikaalne andmelugeja valmis saab, võiks sellest kasu lõigata kogu haridussüsteem.

TTÜ ehitusteaduste magistri Tiia Rohelsaare firma Internal Grupp pakub klientidele terviklikku disainiteenust. Põhimõtteliselt tähendab see ehitust, projektijuhtimist ja arhitektuuri puudutavat täislahendust, kus klient ajab asju vaid ühe konkreetse firmaga. Ülejäänud suhtlemisvõrguga tegeleb seega juba täisteenust pakkuv firma. ?Idee seisneb selles, et arhitekti nägemus ja ehitajate teostus tuleb omavahel klappima saada,? rääkis Rohelsaar.

Kaks kuud tagasi asutatud ettevõte kandideeris konkursil kahel põhjusel: äriplaan tulnuks kirjutada nii või teisiti, teiseks peibutas võidupräänikuks lubatud koolitusprogramm.

Loomkatsed soodsamaks

Mario Plaasi konkursitöö on Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi all tegutsev transgeense tehnoloogia tuumiklabor. Pakutavaks teenuseks on transgeensete hiirte ja rottide disain ja ?valmistamine? ning loomkatsete läbiviimine. Sisuliselt tähendab see, et teadlastele ning bio- ja geenitehnoloogia ettevõtetele valmistatakse geneetiliselt modifitseeritud hiiri ja rotte, et uurida geenide funktsiooni või valmistada uusi inimese haigusmudeleid. Äriidee seisneb hinnaeelises: teadlastele valmistatakse geneetiliselt modifitseeritud närilisi "oma" hinnaga, mis võivad aga õnnestumise korral TU-le uue intellektuaalse omandi näol hiljem kümmneid kordi rohkem raha sisse tuua. Labori isemajandamine saavutatakse teenuse väljamüügiga erinevatele ettevõtetele ja välisülikoolidele, pakkudes maailma turuhinnast ligi 3-4 korda soodsamat hinda. Üks lihtsaim hiir, kellelt on mingi kindel geen välja võetud, võib kliendile maksama

minna 270 000 krooni.

Teised leiutised

?? Lisaks nendele neljale ideele sattusid võitjate sõõri ka leiutised nagu sõrmikutest ja labakinnastest edasi arendatud toode, taaskasutusse suunatud materjalist käsitööna valmistatavad aksessuaarid, uudsed demonstratsioonivahendeid, satelliidimodem, anonüümsete jagatud kasutajaprofiilide loomine, elustiili bränd, psühhoanalüüsi portaal, silmapaistev veebireklaam, veebiajakiri, andmete dubleerimise meetod ning intelligentne projektijuhtimistarkvara.