„Eesti ohustatud tõugude loetellu on kantud eesti hobune, eesti raskeveohobune, tori tõu universaalsuuna hobuste populatsioon, eesti maatõugu veis ja eesti vutt,“ loetles põllumajandusministeeriumi põllumajanduskeskkonna büroo juhataja Katrin Rannik.

Võrreldes perioodiga 2007-2013 lisandub toetatavate ohustatud tõugude loetellu eesti vutt (siiani ainuke Eestis aretatud linnutõug) ning suurenevad toetusmäärad, et tagada oluliste ja ohustatuks loetud kohalike tõugude säilimine.

„Näiteks FAO (ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni) klassifikatsiooni põhjal kuulub eesti raskeveohobune kriitilises seisukorras olevate tõugude kategooriasse, mistõttu on vajalik suurem toetuse määr, et tõu arvukus tõuseks ning ületaks kriitilise seisu,“ selgitas Rannik.

Ta lisas et suuremal määral tõuseb maatõugu veise kohta makstav toetus. Väiksema piimatoodangu tõttu jääb maakarja pidamisel piima müügist saamata keskmiselt 1132,38 eurot lehma kohta aastas. Toetusega kompenseeritaksegi piimamüügist saamata jäänud tulu. Lisamaksetega soovime täiendavalt toetada tõusisest aretus- ja säilitustööd.“

„Kuigi vanapärased tõud ei ole nii produktiivsed, on neil oluline väärtus nii geneetilise mitmekesisuse säilitajatena kui ka kultuurilooliselt. Maakari on hästi kohanenud Eesti kliimaga, tema piim on kõrge rasva-, valgu ja suhkrusisaldusega ning sobib hästi juustu, kohupiima ja jogurti valmistamiseks,“ rääkis Rannik ja lisas, et meetme eelarves on arvestatud kohalike ohustatud tõugu loomade arvukuse tõusuga, mis on ka seatud eesmärgiks.