Kaupade eksport kasvas oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 2% ja import 3%, teatas statistikaamet. Võrreldes mullusega suurenes Eesti päritolu kaupade väljavedu 3%, samas re-eksport ehk välismaalt sisse toodud kaupade taasväljavedu jäi samale tasemele.

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades ühe miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 151 miljonit eurot, 22 miljonit rohkem kui aasta tagasi.

Oktoobris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (16% Eesti koguekspordist), Soome (16%) ja Läti (9%). Eksport kasvas enim Mehhikosse ja Saksamaale (kumbagi 15 miljonit eurot), peamiselt elektriseadmete väljaveo suurenemise tõttu. Eksport kahanes enim Rootsi ja Lätti.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Enim kasvas optika-, mõõte-, kontroll- ja meditsiini-instrumentide, elektriseadmete (sh kommunikatsiooniseadmed) ning mineraalsete toodete (sh mootoribensiin, põlevkiviõli) väljavedu, samas vähenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning transpordivahendite eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus ulatus oktoobris 72 protsendini kogu ekspordist. Eesti päritolu kaupade eksporti mõjutas enim mineraalsete toodete (sh põlevkiviõli, elektrienergia) ja elektriseadmete väljaveo suurenemine.

Enim kahanes Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport, sest vähem veeti välja teravilja ja kala, kuid samas suurenes kuivatatud herne väljavedu.

Eesti päritolu kaupa veetakse enim Rootsi, Soome ja Saksamaale. Kõige enam kasvas Eesti päritolu toodete väljavedu Mehhikosse, Togosse ja Rumeeniasse.

Oktoobris imporditi kõige enam kaupu Soomest (12% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%) ja Hollandist (10%). Kõige rohkem, kaks korda, kasvas import Hollandist. Mullusega võrreldes veeti Hollandist rohkem sisse elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Enim kahanes import Soomest.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, transpordivahendeid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Enim kasvas transpordivahendite import, enim kahanes mineraalsete toodete sissevedu.

Oktoobris kasvasid ekspordihinnad kolme ja impordihinnad ühe protsendi võrra.

Eelmise kuuga võrreldes kahanes eksport oktoobris 7% ja import jäi samale tasemele.