Puitmajaliidu endine juhatuse esimees Argo Saul on tulemusega enam kui rahul

„Kui 2009. aastal juhatuse esimehe ametisse astusin, oli Eesti Euroopas neljas puitmajade eksportöör. Seadsime liidus eesmärgiks võita kätte liidripositsioon ja olime veendunud, et see eeldab sektorisisest head kööstööd. Täna on siiralt hea meel tõdeda, et olemegi oma valdkonna valitsevad Euroopa meistrid,” rääkis ta.

Euroopa esipuitmajaeksportija positsiooni kättevõitmine on kindel märk tublist tööst ja tootearendusest, on Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Sven Mats veendunud.

“Karminevad energiatarbimise nõuded ja Eesti firmade unikaalne oskusteave kortermajade valmistamisel lubavad eeldada, et suudame tulevikus säilitada nii oma esieksportija positsiooni kui ka suurendada oluliselt tootmismahtu,” ütles ta.

Matsi sõnul on mahtusid tänaseks tublisti kasvatanud nii aiamajade kui ka moodulitest ja ruumelementidest kortermajade valmistajad. “Puitmajatootjate pikaajaline ekspordikogemus, kvaliteetne toode ning puitmaju hindav Euroopa turg annavad lootust ekspordi osakaalu kasvatamiseks ka tulevikus,” lisas Mats.

Q-haus Baltic OÜ on üks ettevõtetest, kes seisab Eesti puitmajade ekspordiedu taga. Möödunud aastal eksportkäivet 57 protsenti kasvatanud Q-hausi tegevdirektor Madis Tarvas lubab, et loorberitele puhkama ei jääda. “Kasvu taga on püsiklientide lisandumine ja tellimuste järjepidevus, mis omakorda on tunnistus kvaliteedist,” märkis Tarvas. “Areng ja arendus on tänasel päeval võtmesõnad, mis aitavad meil ka edaspidi püsida juhtpositsioonil.”

Ehkki eestlased on puitmajade ekspordis kõige võimekamad, ollakse üldise müügitulu arvestuses kaheksandad. Tabeli eesotsas trooniv Saksamaa toodab aastas ligi 1,7 miljardi euro eest puitmaju, mis on Eesti tootmismahtudest ligi 8 korda enam, kuid 90 protsenti sellest jääb Saksamaale. Eesti puitmajade ekspordistatisika näitab, et ligi 90% toodangust suudetakse müüa riigist välja.

“Puitmajatootjate pikaajaline ekspordikogemus, kvaliteetne toode ning puitmaju hindav Euroopa turg annavad lootust ekspordi osakaalu kasvatamiseks ka tulevikus,” kommenteeris Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil. Kivil on veendunud, et kindlasti on kasvanud ekspordis oma roll Eesti Puitmajaliidu juhitud puitmajaklastril, mille eesmärk on ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamine.

Eesti Puitmajaliit on asutatud 17 puitmaju tootva ettevõtte poolt 20. mail 1999.a. Käesoleval hetkel kuulub liitu 34 ettevõtet. Eesti Puitmajaliidu liikmete müügitulu ja töötajate arv moodustab ligikaudu 50% kogu kohaliku sektori vastavatest näitajatest. Eesti Puitmajaliit on katuseorganisatsiooniks ja eestvedajaks 2010. aasta suvel tööd alustanud Eesti puitmajaklastrile, mille põhitegevuseks on Eesti puitmajatootjate rahvusvahelise konkurentsi parandamine, lisandväärtuse pakkumine ning ekspordikäibe suurendamine.

Eesti puitmajaklastrit toetab Euroopa Regionaalarengu Fond.