Norra ajaleht Bergens Tidende kirjutas eile, et Eestist pärit hotelliteenindajad töötasid Norra hotellis vahendusfirmaga Unic Management sõlmitud orjalepingu alusel. Probleemi tekitas vastuolu, kus Norra pinnal töötavad hotelliteenindajad olid lepingu järgi allutatud Eesti seadustele, kirjutab Postimees.

Norra ajalehele intervjuu andnud Eestist pärit Julia Sirotina sõnul oli ta ametlik tunnitasu 13 Norra krooni (25 Eesti krooni). Norra seaduse järgi ei tohi hotelliteenindaja palk aga jääda alla 210 Norra krooni (415 Eesti krooni). Kuigi lepingus vahendajafirmaga oli ka kirjas, et pooled ei tohi lepingu tingimusi kõrvalistele isikutele avaldada, ajendas Sirotinat tegutsema just seadusevastaselt väike palk.

Tallinna kesklinnas tegutsev firma Unic Management palkas Sirotina Norras Ulviki linnas asuvasse Rica Bracanesi hotelli. Lepingus oli kirjas, et vahendusfirma maksab töötajale 25 Eesti krooni tunnis ja tasub ka töötaja lennupiletite, majutuse ning söögi eest. Norra ajakirjanik Helge Odd rääkis Postimehele, et neidudele maksti iga tunni eest mustalt lisaks veel 100 Eesti krooni.

Tööjõu vahendaja Unic Managementi esindaja sõnul lõpetasid Norra hotellis 24. mail tööd alustanud neiud nende firmaga lepingu 21. juunil ning sõlmisid seejärel uue lepingu otse hotelliga.

Hotelli Rica Bracanes juhtkond oli üllatunud, kui kuulis Eestist värvatud hotelliteenijate inimõigusi ja Norra seadusi rikkuvatest lepingutest. Hotelli direktor ütles Norra ajakirjanikele, et Eesti neidude töötasu ja lepingu avalikuks tulek sundisid teda kiirelt tegutsema, kuna töötajate lepingud olid Norra seadustega vastuolus.