Nii keskpanga praegune osakonnajuhataja Märten Ross kui Hansatee turundusdirektor Viljar Jaamu ei soovinud enneaegselt kommenteerida oma võimalikku kandideermist Eesti Panga presidendi kohale.

"Ma arvan, et sellest võiks rääkida siis, kui käes on õige aeg," ütles BNS-ile Jaamu, kelle kandideerimise võimalikkust on kinnitanud mitmed allikad.

"Olen sellist tüüpi, et ei soovi spekuleerida," märkis Jaamu. "Räägime sellest neljapäeval uuesti," lisas ta.

Ross ütles kolmapäeva õhtul BNS-ile, et tema jaoks on vale päev kommenteerimiseks, kas talle on tehtud ettepanek hakata pretendeerima Eesti Panga presidendi kohale.

"Ma ei saa kuidagi kommenteerida asja, mida nõukogu alles homme arutab," nentis Ross. "Üks päev enne koosolekut ei saa kommenteerida."

Kõik ülejäänud küsitletud võimalikud kandidaadid, keda on välja pakkunud erinevad finants- ja poliitilised ringkonnad, eitasid oma kandideerimist.

Rahandusministeeiurmi nõunik Madis Üürike ütles, et tal ei ole keskpanga nõukogu liikmetega kontakti olnud.

"Olen lehest küll lugenud ja on ka küsitud," ütles ta kolmapäeval BNS-ile. "Võin ainult seda öelda, et olen rahul nende ülesannetega, mis mul on," märkis ta.

Üürike möönis siiski, et kui selline ettepanek tehakse, siis on teine olukord. "Kuid praegu ei tahaks spekuleerida."

Rahandusministeeriumi kantsler Aare Järvan kinnitas BNS-ile, et talle pole ettepanekut kandideerida Eesti Panga presidendi kohale tehtud.

"Juhul, kui ettepanek tehakse, pean selle üle mõtlema, enne ei oska mingit seisukohta avaldada," märkis Järvan.

Ka Eesti Panga asepresdent Valdur Laid kinnitas, et talle ei ole Eesti panga nõukogu liikmed ettepanekut kandideerimiseks teinud.

"Mul pole mõtet spekuleerida, kuidas ma sellele vastaksin, kui see ettepanek mulle ka tehtaks," rääkis Laid.

Ta lisas, et tema võimaliku kandideerimise kohta on esitatud viimastel päevadel küsimusi igalt poolt, nii ajakirjandusest kui teistest ringkondadest, kuid vastus on ikka üks: ma ei kommenteeri.

Teine Eesti Panga asepresident Helo Meigas eitas kategooriliselt igasugust võimalust saada Eesti Panga presidendiks.

Meigas vastas eitavalt BNS-i küsimusele, kas talle on tehtud ettepanek sellele kohale kandideerimiseks, samuti välistas Meigas võimaluse, et ta asja ettepaneku saamisel kaaluda võtaks.

Seni parimaks võimalikuks kandidaadiks Eesti Panga presidendi kohale peetud asepresident Peter Lõhmus välistas oma kandidatuuri lahkumisavalduse esitamisega.

Ka avalikkuses välja käidud eksmajandusminister Jaak Leimann ei soovi kandideerida Eesti Panga presidendiks ja ükski panganõukogu liige pole talle seni sarnast ettepanekut teinud.

"Ei ole tehtud ja kui tehtaks, ei hakka isegi kaaluma, kuna minu meelest peab Eesti Panga president olema panganduse ja rahanduse asjatundja, ja mina seda pole," ütles Leimann kolmapäeval BNS-ile. "See on selge, et pakkumist ma vastu ei võta".

Leimanni sõnul neid inimesi, keda valida, Eestis ju on. "Tõsi, mõnele neist saab ette heita liigset noorust, ent teatavasti on noorus ainuke miinus, mida alati annab parandada," nentis ta.

Peaministri nõunik Heldur Meerits eitas samuti oma võimalikku kandideerimist Eesti Panga presidendi kohale.

"Kui mulle selline ettepanek tehtaks, ütlen joonelt ei," ütles Meerits kolmapäevaa õhtul BNS-ile. "Olen liiga laisk, et seda ametit pidada," lisas ta põhjenduseks.

Ajakirjandus on Eesti Panga presidendi kohale sobivaks pidanud ka Maailmapangas töötavat Ardo Hanssonit, kes on pakkumisest loobunud.

Samuti ei kavatse keskpanga nõukogu liige Kalle Jürgenson uuesti esitada varem läbi kukkunud Kalev Kuke kandidatuuri.

Vahur Kraft, kes sai panganõukogu umbusalduse osaliseks valimiste esimese voorus, kus võitjaks osutus Vello Vensel, ilmselt samuti enam kõne alla ei tule.

Eesti Panga nõukogu koguneb võimalikke kandidaate ja edasist käitumist arutama neljapäeva õhtul. Keegi neist ei soostunud enneaegselt avaldama oma soosikuid.

Panganõukogu liikmete hinnangul peab tekkinud olukorras, kus reaalsed kandidaadid kukuvad üksteise järel mängust välja, tõenäoliselt presidendi otsinguil aja maha võtma.

Kiire valik eeldaks eelmise presidendi, presidendivaliku esimeses voorus Vello Venselile alla jäänud Vahur Krafti või teises voorus Mart Opmannile alla jäänud Kalev Kuke valimist.

Eesti Pank on pärast Vahur Krafti ametiaja lõppemist aprilli keskel juba poolteist kuud ilma presidendita, kuna sellele kohale kandideerinud Vello Vensel ja Mart Opmann pole saanud ametisse astuda.

Kui statistikaprofessor Vensel ütles ootamatult kohast ära järsult halvenenud tervist põhjuseks tuues, siis eksrahandusminister Opmanni ei kinnitanud omakorda president Lennart Meri, kelle hinnangul vajab keskpank sõltumatut ja rikkumata renomeega juhti.

Eesti Panga presidendi kohuseid täidab praegu panga asepresient Peter Lõhmus, kes on otsustanud Eesti Pangast lahkuda.

President Meri palus Eesti Panga nõukogul leida 19. juuniks Eesti Panga presidendi ametikohale aus, usaldusväärne ja poliitiliselt sõltumatu isik, kel on täpne seisukoht järgmise viie aasta arengu kohta.