Rahareformi ja Eesti krooni taaskehtestamise 10. aastapäevale pühendatud dokumentaalfilmi ideekavandite konkursi võitis Tõnu Virve töö märgusõnaga "Eesti raha lugu".

Eesti Panga avalike suhete nõunik ja konkursi þürii liige Janno Toots ütles, et konkursi võitjaga alustab keskpank läbirääkimisi filmi tootmiseks ning sellesisulise lepingu sõlmimisel avalikustatakse ka filmi eelarve, mille katab keskpank.

Filmitootjate sõnul maksab kuni pooletunnise nii kinos kui televisioonis näidatava dokumentaalfilmi tegemine praegu minimaalselt miljon krooni. Televisioonis esitamiseks mõeldud videofilmi valmistamine maksab 300.000-500.000 krooni. Tootjate sõnul võib film olla kallim tulenevalt tegijate ambitsioonidest.

Toots ütles, et Eesti Pank arvestab oluliselt miljonist kroonist väiksema filmieelarvega. "Lähtume sellest, et näidata filmi televisioonis. Arvan, et filmi formaati saame veel täpsustada," lisas Toots.

Tootsi sõnul oli 20-30minutilise filmi konkursil üheks tingimuseks ka filmi maksumuse nimetamine, kuid tema sõnul hindas þürii esmasena siiski filmi kunstilist ideed.

Juubelifilmi ideekavandite võistlusele laekus tähtajaks kümme kavandit. Teise koha sai töö märgusõnaga "Vereringe", mille autor on Peeter Brambat, ning kolmas koht kuulus tööle märgusõnaga "Eldorado", mille autorid on Valentin Kuik ja Rein Karemäe.

Kolme esimese vahel jagatakse konkursi auhinnafond, millest võitja saab 10.000 krooni, teine koht 7000 ja kolmas koht 3000 krooni.

Tootsi sõnul pälvis esikohatöö þürii poolehoiu eelkõige hea ainetundmise ja teema põhjaliku süvenemise poolest. "Þürii on veendunud, et materjali kallal edasitöötamisel ja selle tihendamise korral võib ideekavandist sündida huviga vaadatav film Eesti raha sünni kohta," märkis Toots.

Konkursitingimuste kohaselt peab dokumentaalfilm ajastu dokumendina andma käsitletavast teemast objektiivse ülevaate, samas olema piisavalt huvitav ka tavavaatajale. Rõhuasetus võib olla nii ajaloolisel tagasivaatel rahareformi aega kui ka rahareformist alguse saanud panganduse ja majanduse arengul viimase kümne aasta jooksul.

Eesti Pank kuulutas hiljemalt juunis valmiva dokumentaalfilmi ideekonkursi välja tänavu oktoobri alguses.

Toots lisas, et järgmise aasta Eesti krooni juubeliks plaanib keskpank anda välja ka mitu trükist, korraldada konverentsi ja teisi üritusi. Kuigi Eesti kroon saab kümneaastaseks juunis, toimuvad pidupäevaüritused pikema ajavahemiku jooksul.

Filmiideede konkursi þürii hulka kuulusid Eesti Panga poolt Kaja Kell, Janno Toots ja Märt Karmo ning filmiasjatundjatest Peep Puks ja Ilmar Raag.