Kell 15.30 alanud Eesti Panga nõukogu töökoosoleku lõpuks kella 18 olid nõukogu liikmete küsimustele vastama ja oma küsimustele vastuseid saama kutsutud Eesti Panga asepresidendid ja osakondade juhatajad, ütles BNS-ile keskpanga avalike suhete juht Kaja Kell.

Eesti Panga juhtkond oli samal ajal teel iga-aastasele kohtumisele Balti keskpankade juhtidega, mis tänavu toimub Kuressaares.

Asepresidentidest sai nõukogu kutsele vastata vaid Valdur Laid. Keskpankade juhtide kohtumisel viibib ka enamus Eesti Panga osakonnajuhatajatest.

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg ütles BNS-ile, et kohal oli umbes pool keskpanga juhtkonnast.

"Nii Eesti Panga nõukogu kui juhtkond leidsid, et venitamine Eesti Panga presidendi ametisse kinnitamisega ei ole kellelegi kasulik," märkis Sõrg.

Keskpanga juhatus kinnitas nõukogule, et Eesti Pank kui institutsioon toimib, seda hoolimat sellest, et presidenti pole pikka aega olnud.

"Samas tunnistas juhatus, et Eesti Pangas kui presidendikeskses organisatsioonis on mõned suuremad projektid seetõttu seisma jäänud," lisas Mart Sõrg.

Neljapäeval Tallinnas toimuvale Eesti Panga nõukogu koosolekule oli kutsutud ka presidendikandidaat Mart Opmann, keda ei jõutud ära kuulata ja kes vastab talle esitatud süüdistustele esmaspäeval.

Eesti Panga nõukogu kogunes neljapäeval arutama presidendivalikul tekkinud juriidilist vaakumit ja saab ülevaate riigikontrolli materjalidest, mis võivad tõendada Opmanni sobimatust keskpanga presidendi rolli.

Riigikontrolör Juhan Parts on esitanud kaheksa erinevat otsust avaliku sektori tegevuse kohta ajal, kui rahandusminister oli Opmann, keda enamus keskpanga nõukogust tahab presidendina näha.

Materjalide hulgas ka väljavõtted Eesti Panga bülletäänidest, mis kirjeldavad riigi majanduslikku seisu Opmanni ministriks oleku ajal.

Eesti Panga presidendikriis on ajakirjanduse hinnangul tekitanud vastuolud ka Eesti Panga tegevjuhtide ja nõukogu vahel.