Eesti Panga nõukogu isamaaliitlasest liige Kalle Jürgenson ütles BNS-ile, et pole oma erakonnaga veel võimalikke kandidatuure arutanud, kuigi küsimus on päevakorrale tõusnud.

Jürgenson on enda sõnul arutanud presidendi ametiaja lõppemise üle reformierakondlasest keskpanga nõukogu liikme Kalev Kukega, ent personaalia pole jutuks olnud.

Eelmisel, 27. jaanuaril toimunud Eesti Panga nõukogu koosolekul lubas nõukogu esimees Mart Sõrg 17. veebruariks välja töötada korra, kuidas presidemndi valimise protseduuri läbi viia.

Jürgensoni sõnul oli ka toona küsimus päevakorral üldfilsoofilisel tasandil ühtegi isikut puudutamata.

"Mina pole oma suhtumist Vahur Krafti jätkamisse kujundanud," kinnitas Jürgenson. Ta lisas samas, et peale Maapanga krahi ei saa Kraftile muid kapitaalseid apse ette heita.

Raskem küsimus on Jürgensoni hinnangul "kui Kraft ei sobi, kes siis sobib?"

Eesti Panga nõukokku kuuluv Hindrek Meri avaldas BNS-ile arvamust, et ükski panganõukogu liige ei tohiks oma seisukohti presidendi isiku osas kommenteerida, kuna nõukogu teeb otsuse kollektiivselt.

Seega keeldus Meri kommentaarist.

Eesti Panga nõukogu esimeest Mart Sõrga ja selle teisi liikmeid ei õnnestunud BNS-il reedel kätte saada.

Keskpanga üheksaliikmelisse nõukokku kuuluvad Jürgensoni, Kuke, Meri ja Sõrgi kõrval Ants Järvesaar, Mati Meos, Jüri Sepp, Erik Terk ning Kraft ise.

Krafti ametiaeg keskpanga presidendina lõpeb 27. aprillil, ent ta kavatseb kanideerida sellele kohale ka uueks ametiajaks.

Eesti Panga presidendi kandidaatidena on Eesti Päevalehe andmetel kõne all olnud ka Maailmapangas töötav Ardo Hansson, rahandusministeeriumi kantsler Aare Järvan, ekspankurid Hannes Tamjärv ja Heldur Meerits, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaan Jüri Sepp ning NG Investeeringute nõukogu esimees Jüri Käo.

Eesti Panga nõukogu kinnitab tingimused panga presidendi valimisteks 17. veebruaril Tartus toimuval koosolekul