"See oli nõukogu liikmete subjektiivne otsus," sõnas Eesti Panga nõukogu liige Kalev Kukk MEGAle. Ta lisas, et president Lennart Meri peab nimetama uue Eesti Panga presidendi ametisse järgmise kuu lõpul.

"Nõukogu tegi selle otsuse täna, millal nõukogu liikmed selle valiku enda jaoks tegid, seda ma ei oska kommenteerida," lisas Kukk.

Nõukogu valis salajasel hääletusel kahe kandidaadi Eesti Panga senise presidenti Vahur Krafti ja Tallinna Tehnikaülikooli statistikaprofessor Vello Venseli vahel.

"Isegi kui nõukogu ei vali Vahur Krafti tagasi, ei tähenda see, et tema tööga ei olda rahul. Valimised annavad võimaluse valida eri isikute vahel, et leida sobivaim lähteülesande täitja. Mahavalimine ei ole umbusaldusavaldus – vastavalt seadusele saab presidendi tegevusaeg viie aasta tagant ümber. Panga presidendi töö saab loomulikult olema seotud Eesti integratsiooniga ELi, st liitumist rahaliiduga. Uus president uusi ülesandeid endale kaela ei saa – ettevalmistused juba käivad," on märkinud Kukk Äripäevale.

Mõlemad presidendiks kandideerijad esitasid nõukogule oma põhiseisukohad raha- ja panganduspoliitika ning Eesti Panga juhtimise kohta. Nõukogu kasutas võimalust esitada täiendavaid küsimusi presidendikandidaatide seisukohtade ja eelistuste täpsustamiseks, teatas BNS.

Eesti Panga nõukogu esitab vabariigi presidendile ametisse nimetamiseks kandidaadi, kes kogub vähemalt viie nõukogu liikme toetuse.

Eesti Panga üheksaliikmelisse nõukokku kuuluvad Mart Sõrg, Kalle Jürgenson, Kalev Kukk, Hindrek Meri, Ants Järvesaar, Mati Meos, Jüri Sepp, Erik Terk ning Vahur Kraft.