Swedbank LC&I Markets Estonia juht Darius Gecevicius ütles, et pank jälgib põhjalikult referendumi tulemusi ja on samamoodi valmis teenuseid pakkuma, nagu pärast Brexitit. „Ei“ hääl toob nii Itaalias kui kogu Euroopas valitseva poliitilise ebakindluse, mis mõjutab Euroopa aktsiaturgusid ja eriti peaksid Geceviciuse kinnitusel kannatama Itaalia aktsiad, kirjutas Äripäev.

LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi ütles, et peale kahte superüllatust: Brexitit ja Trumpi USA presidendivalimiste võitu, on LHV pank ka Itaalia referendumi puhul kõrgendatud valvsusega ja valmis jooksvalt kiiresti reageerima.

Nii DNB pangast kui ka Nordeast öeldi, et Itaalia referendum on finantsturgude jaoks selgelt vähem kaalukam sündmus kui näiteks USA presidendivalimised ning klientide tehingute ja riskide haldamine on osa panga tavatööst.

Täna toimub Itaalias referendum, kuhu pandud põhiseadusreformi kava puudutab suurelt jaolt kaht valdkonda. Esiteks piiraks ja täpsustaks reform riigi piirkondlike valitsuste võimu, mis ohjeldaks riigis mitmetasandilise valitsemiskorra tõttu vohavat bürokraatiat. Teiseks reformitaks põhjalikult riigi parlamenti. Praegu on rahvaesinduse kahel kojal täpselt samasugused volitused ja seetõttu takerduvad seaduseelnõud pahatihti senati ja esindajatekoja vahelisse pingpongi.

Referendumi „ei“ tõotab aga Financial Timesi sõnul turgudel tekkivat ebakindlust, ähvardades ohtu seada majanduslikult paigal tammuva Itaalia pangandussüsteemi saneerimise, mis kannatab 360 miljardi euro suuruse laenude koorma all, ja teha tumedaks nii Euroopa Liidu kui ka euro tuleviku.

Valimisjaoskonnad avati hommikul kell 7 ja suletakse õhtul kell 11. Oma hääl on võimalik anda enam kui 51 miljonit itaallasel ja esimesi tulemusi on oodata homme varahommikul.