Valitsus ja Eesti Pank on seni öelnud, et riik ei sea eesmärgiks hõigata välja eurole ülemineku täpset kuupäeva, küll aga saab see teatavaks vähemalt 12 kuud enne euroalaga võimalikku ühinemist.

Rahandusministeeriumi pronoosid on näidanud, et Eesti ei täida seni euro kasutuselevõttu takistanud inflatisoonikriteeriumi kuni aastani 2011.

„Eesti majanduspoliitika põhialused on euroala omadega väga sarnased ja eurole üleminekut tuleb käsitleda kui Eestile loomulikku arengut. Praegu takistab meid euroalaga liituda Eesti kõrge inflatsioonitase, mis peaks jõudma Maastrichti inflatsioonikriteeriumi piiridesse 2009. aasta paiku. Sellest tulenevalt on euro kasutuselevõtt Eestis enne 2011. aastat ebareaalne,“ ütles Eesti Panga president Andres Lipstok täna avaldatud Eesti Panga teates.

Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täitmiseks ei tohi Eesti inflatsioonimäär ületada kolme kõige madalama inflatsiooniga Euroopa Liidu liikmesriigi keskmist rohkem kui 1,5%.

Eesti Panga sügisprognoosi kohaselt kujuneb Eesti järgmise aasta keskmiseks inflatsioonitempoks 4,6%. Eurole üleminekuks vajalik inflatsioonitase oleks aga 3%. Pärast 2009. aastat on keskpanga hinnangul oodata inflatsiooni alanemist 3-4 protsendini.

Eesti Pank annab kaks korda aastas avaldatavas aruandes ülevaate Eesti valmisolekust üle minna Euroopa Liidu ühisrahale eurole.