Aprillis langes tarbija ostukorvi maksumus võrreldes märtsiga statistikaameti andmetel 0,7 protsendi võrra. Võrreldes mullu aprilliga tõusis hinnatase üksnes 0,3 protsenti. Viimase poole aasta jooksul on Eesti hinnatase alanenud 2,7 protsendi võrra, teatas Eesti Pank.

Soojusenergia ja mootorikütuse odavnemine on viimase poole aasta jooksul olnud üks peamiseid inflatsiooni aeglustavaid tegureid. See periood jõuab peagi lõpule, sest nafta hind on kerkinud. Viimane pool aastat on näidanud, et hinnalangused maailmaturul ei kandu nii kiiresti Eesti tanklate mootorikütuse hindadesse kui hinnatõusud.

Tugeva majandusaktiivsuse kokkutõmbumise tulemusel varude maht Eesti majanduses suurenes eelmisel aastal märkimisväärselt. Viimasel ajal ei ole varud tõenäoliselt enam kasvanud, kuid on nõrga nõudlusfooni taustal endiselt märkimisväärsed. Seega püsib surve hindade langetamisele.

Suur tootmisvõimsuse ülejääk osades majandusharudes sunnib tootma madalamate hindadega kui seni. Siiski pole kindlustunde indikaatorid nii ettevõtjate kui ka tootjate poolelt vaadatuna langustrendi enam jätkanud.

Tootmissisendite, nagu näiteks tööjõud, hinnalangus kandub osaliselt ka toodangu hinda, aga see toimub pikema ajaperioodi jooksul. Aastakeskmisena langevad hinnad tänavu Eesti Panga prognoosi kohaselt 0,5 protsendi võrra. Majandusaktiivsuse taastudes jõuab lõpule ka hinnalanguse periood.