Eesti delegatsioonile avaldati kohtumistel tunnustust, sest Eesti majandus on suhteliselt heas olukorras ja poliitika on aidanud kaasa kiirele kriisist taastumisele, teatas Eesti Pank.

Aruteludes majandusolukorra üle kutsus IMFi rahandus- ja finantskomitee liikmesriike üles kokkulepitud poliitikat kiiresti ellu viima, sest üleilmne majanduskasv aeglustub ja usaldust maailmamajanduse vastu tuleb tugevdada. Arutelude käigus tõdeti, et riskid ja ohud on olemas mitmel pool maailmas – mitte ainult euroalal –, mistõttu on valitsuste ees seisvad ülesanded veelgi keerulisemad.

Nagu muud arenenud piirkonnad, peavad ka mitmed Euroopa riigid tegema endiselt pingutusi eelarvepoliitika kestlikkuse ja majanduskasvu toetamise nimel.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni sõnul ei tohiks valitsused eelarvepuudujääkide vähendamiseks vajalike meetmete rakendamist kavandada liiga pika perioodi peale, sest ebakindlus muidu hoopis suureneb, mitte ei vähene.

„Eelarveid tuleks kohandada pigem kriisi algusaastatel, sest nii luuakse soodsam kasvupinnas. Seda on kinnitanud ka Eesti kogemused,“ ütles Hansson.

IMFi ja maailma majandusjuhid avaldasid tunnustust Euroopa Keskpangale viimastel kuudel astutud sammude pärast, mis on aidanud taastada poliitilist ja majandusega seotud usaldust euroala vastu.

IMFi rahandus- ja finantskomitee kohtumisel tõdeti, et lõpule tuleb viia 2010. aastal kokkulepitud kvoodi- ja valitsemisreform ning nädalavahetusel allkirjastasid IMF ja selle mitmed suuremad liikmesriigid kahepoolsed laenulepingud, nagu varem oli kokku lepitud.